Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 19.12.2023

До 2050 року світове виробництво електроенергії має зрости утричі

Сценарій енергетичного переходу передбачає подвоєння світового виробництва електроенергії до 46 000 ТВт-год до 2050 року, а стратегія Net Zero – до понад 80 000 ТВт-год, що втричі перевищує сьогоднішню кількість.

Це показав аналіз довгострокових сценаріїв New Energy Outlook (NEO) від BloombergNEF, повідомляє BNEF. Аналітики припустили, що водень стане єдиним найбільшим джерелом попиту на електроенергію в усьому світі до 2050 року, рівним загальному світовому попиту в 2020 році.

Сценарій Net Zero передбачає, що річний попит на водень сягне 23 000 ТВт-год і 88% генерації припадатиме на підключені до мережі електролізери.

Однак попит на електроенергію з водню у сценарії економічного переходу є незначним. У звіті підкреслили, що Net Zero потребує суттєвих змін у структурі енергоміксу.

Адже це фактично зовсім інша енергосистема. У 2050 році виробництво водню зросте до 500 мільйонів метричних тонн на рік, що в п’ять разів більше, ніж сьогодні.

Зазначається, що досягнення нульових викидів призведе до майже нульового виробництва електроенергії на викопному паливі без уловлювання та зберігання вуглецю.

Це також вимагатиме збільшення атомної генерації, а також сонячної та вітрової. У сценарії Net Zero енергія вітру та сонця сягає понад трьох чвертей загального виробництва електроенергії.

У звіті додали, що уловлювання та зберігання вуглецю та водень стають основними технологіями глибокої декарбонізації, які застосовуються в промисловості, енергетиці, будівництві та транспорті.

3

За оцінками BloombergNEF, у 2050 році щорічно потрібно буде вловлювати близько 7 гігатонн вуглекислого газу, що еквівалентно наявним спільним викидам в енергетичному секторі Європи, Китаю та Індії.

Нагадаємо, у 2022 році Південна Африка стала найбільш залежною від вугілля країною, на яке припадало 69% споживання первинної енергії, а Китай та Індія – найбільшими споживачами вугілля в абсолютному вираженні.

 

minprom.ua