Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 12.07.2023

До опалювального сезону 2024-2025 років планують запустити ТЕС на біомасі

У Славутичі, що на Київщині, побудують біоТЕС потужністю близько 700 кВт для забезпечення критичної інфраструктури за €6 мільйонів. Про це заявив міський голова Юрій Фомічев, додавши, що станцію побудують за грант міжнародної організації NEFCO, передає Промисловий Портал.

“Запроваджуємо новий проєкт, який почнеться вже у цьому році, це будівництво біоТЕС на місцевому паливі, яка забезпечить електрикою всю нашу критичну інфраструктуру фактично з того, що є у нас під ногами, наприклад, деревини”, – сказав Фомічев.

Він зазначив, що реалізація проєкту розрахована на 18 місяців. Проте, ймовірно, він триватиме дещо довше через труднощі в логістиці. БіоТЕС планують запустити до опалювального сезону 2024-2025 років. Фомічев наголосив на важливості реалізації проєкту з генерації електроенергії. Адже під час складних ситуацій в енергосистемі місто шість днів було без електрики.

“Не ставимо за мету додати альтернативної генерації по теплу. Ключове – електроенергія для критичної інфраструктури з місцевого палива. Плюс ця біоТЕС буде віддавати попутнє тепло в літній період на гарячу воду. У нас вистачає теплових потужностей навіть на біомасі”, – пояснив він.

Зазначається, що наявні альтернативні потужності з виробництва тепла уже можуть заміщувати понад 50% газових у централізованій системі, але взимку 2022-2023 років цей показник складав приблизно 25%.

“Є правила гри, які не дуже задовольняють інвесторів. Сьогодні альтернативна генерація має продавати свою теплову енергію на 10% дешевше, ніж газова. То що ми стимулюємо? Газ? Сама філософія трохи викривлена. Ми говоримо – давайте заміщувати газ, але встановлюємо правила гри, коли заміщення коштує дешевше. Так не має бути”, – сказав Фомічев.

За його словами, місцева влада веде активні переговори з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури, аби зробити правила гри на ринку альтернативних джерел привабливими для інвесторів. В громаді повністю перевели деякі локальні об’єкти на альтернативну енергетику, а в централізованій мережі досягли 25%. Однак місто може підвищити цей показник до 100%.

“Ми можемо тут розвивати всі види ВДЕ-генерації, є ініціативи по водню. Це також малі модульні реактори, переробка небезпечних відходів”, – додав він.

Нагадаємо, у червні 2022 року Славутич, що на Київщині, забезпечував 40% потреб в опаленні та гарячій воді завдяки твердопаливній котельні на біомасі.

 

minprom.ua