Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 19.05.2022

ДТЕК тестово поставив до Польщі 50 тис. тонн вугілля – топменеджер

Енергохолдинг “ДТЕК” після перших тестових постачань вугілля до Польщі обсягом 50 тис. тонн розглядає можливість забезпечити регулярний експорт енергоресурсів із урахуванням проблем логістики в умовах війни, повідомив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

“Ми зробили перші тестові відвантаження вугілля до Польщі. Це невеликий обсяг – 50 тис. тонн. На жаль, дуже великі складнощі з логістики, тому що залізнична інфраструктура і в Україні, і в Польщі не розрахована на такий обсяг переміщення товарів. Як і порти в Польщі – Гданськ та Гдиня, тому тестові постачання є, але більших обсягів, як це можна було б робити через море, порт “Південний”, наприклад, немає”, – сказав Сахарук у коментарі “Енергореформі”.

Водночас він запевнив, що компанія розглядає можливості та продовжує опрацьовувати шляхи постачання вугілля до Польщі.

“Вугілля з інших джерел є критичним для Польщі для заміщення обсягів постачань із Росії, які були заборонені. Було б дуже добре, якби Україна підставила плече Польщі, яка дуже допомагає нам, і допомогла полякам пережити відмову від російського вугілля”, – пояснив виконавчий директор ДТЕК.

За його розрахунками, за часів сезонного профіциту вугілля енергохолдинг міг би відвантажувати до Польщі приблизно 100-150 тис. тонн на місяць – той обсяг, який залишається після забезпечення своїх ТЕС та інших споживачів.

“Це не забезпечить повної диверсифікації постачань, але це буде наш внесок у те, що наші друзі поляки отримають допомогу. Воно підходить за якісними характеристиками. Його просто потрібно навчитися швидко та без збоїв доставляти до Польщі”, – наголосив топменеджер ДТЕК.

При цьому він звернув увагу, що постачання вугілля з України залізницею – це більш швидка й економічна альтернатива для поляків порівняно з морськими постачаннями.

 

ua.interfax.com.ua