Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.07.2022

Економіка України у 2022 році скоротиться на третину – НБУ

Національний банк прогнозує, що за підсумками 2022 року економіка України скоротиться на третину.

Про це під час брифінгу сказав голова Нацбанку Кирило Шевченко, передає кореспондент Укрінформу.

“Економіка України скоротиться на третину у 2022 році, але за умови розблокування чорноморських портів повернеться до зростання у 2023-2024 роках”, – сказав Шевченко.

Він зазначив, що повномасштабний напад росії призвів до різкого зниження економічної активності в Україні. На початку війни третина підприємств зупинила діяльність. Причини цього – фізичні руйнування та тимчасова окупація цілих регіонів, високий рівень невизначеності та ризиків, розірвання логістичних і виробничих зв’язків, вимушена масова міграція населення. Утім, уже з квітня економічна активність почала пожвавлюватися, бізнес та населення поволі адаптуються до нових умов діяльності. Цьому сприяло також звільнення північних областей та зменшення кількості регіонів з активними бойовими діями.

“У результаті за підсумками II кварталу, за оцінками Національного банку, падіння економіки було близьким до 40%”, – зазначив Шевченко.

Голова Нацбанку зазначив, що бойові дії на сході та півдні, руйнування інфраструктури в інших регіонах, блокада морських портів і низький попит у більшості секторів стримуватимуть відновлення економіки й у наступні місяці. Значний внесок у падіння ВВП матимуть зниження активності в сільському господарстві через тимчасову окупацію та мінування земель, втрати техніки та елеваторів, а також подекуди несвоєчасну і недостатню обробку земель добривами і засобами захисту рослин. У результаті цього року економіка скоротиться на третину. Із завершенням активної фази війни очікується помірне посилення споживчого попиту, налагодження технологічних та логістичних процесів, пожвавлення інвестиційної діяльності, у тому числі завдяки перспективам євроінтеграції України.

“За очікуваннями Нацбанку, темпи відновлення економіки України у 2023–2024 роках становитимуть близько 5–6% на рік”, – зауважив Шевченко.

Як повідомляв Укрінформ, за підсумками 2021 року зростання реального ВВП склало 3,4% після падіння у 2020 році на 4%.

 

www.ukrinform.ua