ДП «Держзовнішінформ» здійснює моніторинг цін на зовнішньому і внутрішньому ринках, згідно з наказом Міністерства розвитку і торгівлі України.               Інформаційно-аналітичні продукти компанії включені Державною податковою службою України до переліку джерел інформації для отримання котирувальних цін.               Нормативно-правові акти

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 22.10.2021

Економіст розповів, які продукти найбільше експортує Україна: ключові позиції, які вражають

Аграрний експорт України за останні п’ять років росте в середньому на 9,5% на рік (або 3,2 млрд доларів США), у той час як загальний експорт України – на 7,2% на рік. Про це розповів УНН економіст ФАО (Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН) Андрій Ярмак.

“Якщо умовно розділити аграрний експорт на сировинний, продукти первинної переробки та продукти доданої вартості, то виходять наступні темпи:

  • сировинний експорт зростає в середньому на 11,2% на рік (1,1 млрд доларів),
  • експорт продуктів первинної переробки — на 8,8% або 750 млн доларів на рік,
  • експорт продуктів з високою доданою вартістю — на 4,8% або 119 млн на рік.

Висновок перший — сировинна модель експорту поглиблюється”, — розказує Ярмак.

Розповідаючи детальніше за позиціями, економіст говорить, що 81% всього приросту експорту протягом останніх 5 років забезпечили всього 5 позицій — кукурудза, пшениця, соняшникова олія, ріпак та соняшниковий шрот.

“Кукурудза сама є абсолютним лідером з великим відривом від інших позицій — щорічно її експортується на 670 млн доларів більше або на 17,5%. З продуктів з доданою вартістю в топ-10 нашого експорту потрапляє лише курятина. Темпи зростання її експорту співставні з темпами зростання кукурудзи, але обсяги виручки там значно менші, бо нижча база для порівняння”, — говорить Ярмак.

Економіст розповідає, що починає відновлюватися кондитерська галузь. Цукристі вироби без додавання какао (наприклад, карамель та білий шоколад) вже є 13-ми в рейтингу генераторів експортної виручки в агробізнесі, а темпи щорічного зростання експорту сягають 12,3%. Їх, до речі, експортують більше, ніж меду.

А от шоколад і далі має негативну експортну тенденцію — мінус 3,5% на рік.

Водночас борошновмістні кондитерські вироби відновлюють позиції в експорті — експорт вафель зростає на 25% в рік (але він в цілому невеликий поки що), а експорт солодкого печива — на 10% на рік.

“В плодоовочевому секторі потрібно відзначити заморожену малину, експорт якої зростає майже на 30% щорічно. І цього року ми побачимо теж дуже вражаючі експортні цифри. Зростає експорт яблука. Падає експорт молочних продуктів в середньому майже на 6% на рік. Знижується також експорт борошна, алкогольної продукції та плодоовочевої консервації. Продовжує зростати експорт волоських горіхів, але темпи останнім часом знизилися до 6% на рік”, — резюмує Ярмак.

 

www.unn.com.ua