Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 25.10.2023

Експерт розповів, чи вигідно вирощувати нішеві культури в Україні

На нішевих культурах, таких як горох, просо, гірчиця і льон, можна заробити за правильного підходу. Втім, ринок збуту залишається вузьким і непередбачуваним.

Про це розповів Сергій Корнюшенко, менеджер із розвитку агротехнологій Південного регіону LNZ Group, пише SuperAgronom.com.

«Нішеві культури переважно йдуть на переробку, а тому «вистрілюють» раз на чотири роки, коли з’являється ціна. Цього року насіяли дуже багато проса. Ціна на початку збирання була $250 за тонну, зараз близько $170 в порту Одеси, а з місця — 5-6 тис. грн/т. Тому що його надлишок, трейдер не міг таку кількість перекласти. Для порівняння, буквально 3 роки тому ціна на просо була 15-20 тис. грн/т», — розповів фахівець.

Аналогічна ситуація склалася з горохом. Горох зелений експортується до ЄС, тоді як класичний горох жовтий тільки на внутрішній попит, перенасичення якого призводить до обвалу ціни. Ціна на горох коливається у межах 6-7 тис. грн/т, а рік тому він коштував понад 15 тис. грн/т. Жовту гірчицю переробники купують за ціною 13-15 тис. грн/т, білу і чорну лише на експорт.

«Минулого року був запит на українське просо з Польщі, але потім інтерес знизився. Можливо перекрили попит внутрішнім виробництвом», — додав Сергій Корнюшенко.

До того ж для нішевих культур потрібна наявність спеціальної техніки.

Вирощування льону ускладнюється збиранням. Рослина має дуже жорстке стебло, яке при збиранні затуплює ріжучий сегмент на комбайні. Після 200 га він потребує заміни і це лягає у собівартість вирощування. Для збирання гірчиці потрібен ріпаковий стіл, для роздільного збирання має бути жатка і підбирач на комбайні.

Зі збиранням льону, гороху і гірчиці краще не затягувати, тому наприкінці вегетації поля потрібно моніторити.

«Бо для льону практично немає сушарок, і допрацювати культуру немає можливості. Якщо ж перетримаєш, то тріскаються коробочки і насіння обсипається. Треба підбирати сорти стійкі до осипання, яких дуже мало. Аналогічно обсипаються стручки гороху, якщо запізнитися зі збиранням. Ризик обсипання після дощу зростає вдвічі», — додає фахівець.

Підсумовуючи, він зазначив, що, займатися нішевими культурами може бути вигідно, якщо враховувати перелічені особливості і моніторити ситуацію на ринку. А знизити собівартість вирощування нішевих культур можливо підбором ЗЗР.

 

kurkul.com