Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 26.11.2021

Експерт розповів, як кардинально вирішити ситуацію з коливаннями цін на продукти харчування в Україні

Кардинально ситуацію з коливаннями цін на продукти харчування можна вирішити завдяки інструменту, який теоретично має Україна, практично мають і використовують в США і якого позбулися свого часу в ЄС. Йдеться про товарну інтервенцію.

Про це заявив президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, ідеться у матеріалі на АgroРolit.com.

«В Україні цим питанням повинен займатися Аграрний фонд. Крім Аграрного фонду у нас ще є Держрезерв. Ми багато разів пропонували створити надійний резерв, який повинен зберігати стратегічний запас продуктів і забезпечувати харчову стабільність в країні. Потрібно зробити так, щоб будь-які зміні в структурі цього резерву були можливі виключно через рішення уряду. Потрібно, щоб уряд навів лад зі структурами, які мають виконувати функції товарних інтервентів. Адже ці структури мають саме в такі моменти, коли ціни летять вгору, викидати на ринок певну частину товарів і гасити попит. І навпаки, коли на ринку з’являється надлишок продукції, щоб аграрії не зазнали збитків, Держрезерв має скуповувати у фермерів продукцію, стимулюючи тим самим цінову пропозицію на ринку. Але насамперед там потрібно вивести «гризунів», які встигають з’їсти 2700 вагонів зерна», – повідомив Леонід Козаченко.

У свою чергу, схожу думку висловив і професор Київської школи економіки Олег Нів’євський. В коментарі для AgroPolit.com він застеріг представників держави від втручання у ручне регулювання цін на продукти харчування.

Найкращий вихід із цієї ситуації – не чіпати ціни. Нехай бізнес заробляє. Тим більше, що вони формують податки, зарплати та експортну виручку. Але з іншого боку, уряд може просто фінансово допомогти тим, для кого цей тягар виявиться непід’ємним. Не потрібно гнатися за короткостроковими рішеннями. Потрібно сформувати програму адресної допомоги, розбудовувати її, акумулювати кошти для неї», – заявив Олег Нів’євський.

 

agropolit.com