До війни основними імпортерами української картоплі були переважно білорусь та росія. Тому зараз експорт української картоплі зійшов на нуль, а ринок картоплі в Україні не є привабливим для виробника. Про це розповів директор «Агріко Україна» Микола Гордійчук під час конференції Re:Farm!, про що йдеться в матеріалі «Фіолетову картоплю вивезли на звалище — Микола Гордійчук про нішеві напрямки».
«Сьогодні невеликий експорт є до Молдови, Азербайджану, Грузії ну і все. Країни Західної Європи для нас закриті, бо там санітарні обмеження. Поки ми не гармонізуємо своє законодавство, а це може бути 3 дні чи 7 років, ми експортувати до Європи не можемо», — розповідає Микола Гордійчук.
Він також додав, що ринок переробки картоплі в Україні дуже обмежений також, фактично вся картопля фрі завозиться з-за кордону: з Польщі, Бельгії, Нідерландів. В Україні виробляються тільки чипси. За відсутності переробки, вся вирощена картопля потрапляє на ринок столової картоплі, для якого картоплю й так вирощують на площах у понад мільйон гектарів. Але професійні виробники картоплі вирощують культуру на площі лише 55 тис. га. Тобто лише 5% ринку — це професійне вирощування.
kurkul.com