В останні роки українські виробники аграрної продукції активно переорієнтувалися на ринки ЄС. Європа попри квоти, які захищають їхні ринки, цінує органічну українську продукцію АПК, надаючи їй сертифікати відповідності вимогам європейських стандартів, пише Голос України.
Статус виробника органічної продукції має й компанія з Чернівецької області.
З 2012 року вона щорічно успішно проходить аудит системи менеджменту безпечності харчових продуктів відповідно до вимог схеми сертифікації FSSC 22000 DQS Німеччини.
А ось за омріяний європейський сертифікат «Organic» потрібно було поборотися. Проте результат того вартував. Продукція автоматично прирівнялася до елітної і почала продаватися мінімум на 25 відсотків дорожче, ніж без позначки «органічна».
Основна органічна продукція, яка експортується з України, — це зернові, олійні та бобові культури, дикорослі ягоди, гриби, горіхи і лікарські трави. Це стало можливим завдяки Угоді про асоціацію з ЄС та Зоні вільної торгівлі.
— Угода про асоціацію, крім того, підштовхнула українське законодавство щодо органіки. А це — ціла система виробництва харчових продуктів. І кожен етап перебуває під суворим контролем органу сертифікації. Та прибутки варті таких жорстких норм, — переконаний директор компанії.