Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 18.12.2023

Експорт Україною агропродукції за 11 місяців 2023 року відстає від минулорічних показників

За даними Державної митної служби, у січні-листопаді 2023 року наша країна продала на зовнішніх ринках агропродовольчої продукції (групи 1-24 УКТЗЕД) на суму 19637 млн дол. США, що на 7 % менше, ніж за відповідний період 2022 року, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.

Втім, зауважив він, агропродовольча продукція зберігає домінуючі позиції в загальному експорті України. Зараз її частка становить 60 %.

Основою аграрного експорту нашої країни традиційно виступають зернові та олійні культури, олія, залишки харчової промисловості, м’ясо і субпродукти, на які припадає 87 % його вартості.

Водночас імпорт продовольства за 11 місяців поточного року сягнув 6217 млн дол. США, на 16 % перевищивши минулорічні показники. При цьому його товарна структура також залишається незмінною. Найбільші витрати здійснюються на закупівлю за кордоном риби і морепродуктів, плодово-ягідної продукції, алкогольних і безалкогольних напоїв.

Поточний рік поставив перед українськими експортерами багато нових викликів, констатував Микола Пугачов.

Крім війни та її негативних наслідків, додались заборони та обмеження на ввезення окремих видів продукції з України, які досі продовжуються з боку Польщі, Угорщини та Словаччини. Від початку листопада здійснюється блокування руху вантажівок на польсько-українському кордоні через найбільші пункти пропуску, що унеможливило здійснення експорту і транзиту.

Після припинення «Зернової ініціативи» в липні, наша країна власними силами забезпечує функціонування тимчасового морського коридору, спроможності якого занадто малі, не відповідаючи реальним потребам.

Існуючі перешкоди призводять не лише до загального зниження доходів для українських галузевих експортерів, але й фактично роблять неефективними і слабкопрогнозованими будь-які заходи зовнішньоекономічної діяльності, зазначив науковець.

В цілому, за прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у 2023 році вітчизняний агроапродовольчий експорт очікується на рівні показників минулого року. Однак, якщо нинішня ситуація не покращиться, у 2024 році навіть зберегти існуючі його обсяги стане об’єктивно складніше, підсумував Микола Пугачов.

 

www.iae.org.ua