Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 28.12.2021

Експорт українського меду критично впав

Особливістю поточного року стало суттєве зменшення експорту українського меду. Про це повідомляє пресслужба ТМ «Знатний мед», пише agronews.ua.

За даними Держстату, експорт меду за січень-жовтень 2021 року становив 40,9 тис. тонн, тоді як у минулому році він сягнув рекордної цифри — понад 80 тис. тонн.

Найбільше український мед експортують країни ЄС – найбільші обсяги припадають на Польщу та Німеччину. До десятки найбільших країн, куди експортується український мед, входять  також США та Японія.

«За підсумками 2021 року, експорт може становити близько 50 тис. тонн, що трохи більше 60% від показника попереднього року», – зауважив  співвласник ТМ «Знатний Мед» Валерій Курейко.

Скорочення медозборів у багатьох країнах Європи, продовження пандемії та підвищений попит на натуральний мед мали б призвести до збільшення експорту, але на практиці цього не сталося. Незважаючи на збільшення вартості експортованого меду (з 1,8 долл.США у 2019 р. до 2,37 долл.США у 2021 р.), приорітетом для бджолярів — безпосередніх виробників меду –  став внутрішній ринок.

«Однією з основних причин скорочення експорту в 2021 році є підвищення цін та збільшення попиту на внутрішньому ринку України», – вважає Валерій Курейко.

Крім дрібного та середнього опту, коли мед продається у відрах 10-20 л, на внутрішньому ринку мед продається у фасованому вигляді — у скляних банках від 100 мл та у пластиковій тарі від 0,3-0,5 до 1-3 л., у тому числі, брендований та з етикетками, на яких вказано виробника.