Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 19.06.2023

Експортери в січні-травні отримали кредитів на 380,7 млн грн під страхування ЕКА

Коштом таких кредитів підтримано виконання експортних угод на суму 1,41 млрд грн

За 5 місяців поточного року банки надали експортерам кредитів на суму в 380,76 млн грн під страхове покриття Експортно-кредитного агентства (ЕКА). Коштом таких кредитів вже профінансовано або буде профінансовано виконання експортних угод на суму 1,41 млрд грн. Про це йдеться у повідомленні Мінекономіки.

За словами першого віцепрем’єра – міністра економіки Юлії Свириденко, діяльність ЕКА з підтримки несировинного експорту за попередній рік уже дала відчутний ефект для стабілізації цього напрямку. Мінекономіки працює над тим, аби збільшити інституційну спроможність агентства як через збільшення статутного капіталу, так і шляхом розширення переліку інструментів, які воно може використовувати, а також через запровадження перестрахування ризиків.

Наразі з агенством за таким видом підтримки експорту співпрацюють вже вісім банків, шість із них підписали з ЕКА угоди про портфельне страхування наданих кредитів на виконання експортних угод. За умовами партнерства, банк самостійно приймає рішення про надання експортеру беззаставного кредиту. Максимальна сума такої позики – 20 млн грн. Кредити від 20 млн банки можуть надавати на умовах індивідуального страхування з залученням фахівців Експортно-кредитного агентства до оцінки договору зовнішньоекономічної діяльності, виконання якого планується прокредитувати.

Загальна сума підтриманого експорту за всіма продуктами ЕКА складає 4,76 млрд грн, 130,6 млн грн, із яких – це експорт, договори за яким були застраховані в ЕКА. За масштабом підтримки експорту лідерство утримують Запоріжжя (2,4 млрд грн), Київ (781,77 млн грн) та Вінницька область (345,5 млн грн).

Загалом з моменту запуску страхування експортних кредитів у ЕКА банки надали експортерам фінансування на загальну суму в 670,5 млн грн, що дозволило бізнесу забезпечити виконання експортних угод на суму в 4,63 млрд грн.

Нагадаємо, що наприкінці травня комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав законопроєкт, який має дозволити Експортно-кредитному агентству (ЕКА) страхувати від воєнних ризиків інвестиції українських та іноземних компаній в Україні. Згодом парламент ухвалив його за основу, наразі він готується на друге читання.

Як повідомляв GMK Center, Єврокомісія працює над запуском пілотного механізму контргарантій експорту в Україну, а також над розв’язанням проблеми страхування від воєнних ризиків, повідомив на дебатах у Європарламенті Валдіс Домбровскіс. За його словами, у більшості країн-членів ЄС відсутність військового страхування розглядають як одну з перешкод для залучення приватного бізнесу до відновлення України.

 

gmk.center