Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 05.09.2022

Експортний потенціал України по зерну та олійним складе 70 млн тонн

Україна у 2022/2023 МР розраховує експортувати близько 65-70 млн тонн зернових та олійних культур. Зокрема, 22 млн тонн залишків минулого врожаю та 38-43 млн тонн цьогорічного.

Про це під час онлайн-брифінгу заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, говориться у повідомленні Мінагрополітики.

Він зазначив, що внутрішнє споживання в Україні становить близько 20 млн тонн.

За словами міністра, на сьогодні досягнуто оптимального рівня використання потужностей автошляхів, річкових портів та залізниці — близько 3 млн тонн на місяць. Крім того, Мінагрополітики наразі працює над тим, щоб насамперед розширити обсяги вантажів, які йдуть через зерновий коридор морських портів, а також через залізницю.

«Мета — 5-6 млн тонн загального експорту сільгосппродукції на місяць, як це було до війни», — додав Висоцький.

Основні культури, які на сьогодні експортуються, — кукурудза, пшениця, соняшникова олія, ріпак.

Серед основних проблем українських сільгоспвиробників, як зазначив Тарас Висоцький, є здорожчання вартості виробництва, адже високі ціни на енергоресурси означають високі ціни на добрива та паливо, водночас зберігається достатньо дорога логістика.

«Поки що українські фермери продають свою продукцію за ціною, яка ледь покриває собівартість. Наша мета — дати їм можливість інвестувати у своє виробництво», — підкреслив він.

agroportal.ua