Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 02.09.2020

Енергоаудитори мають якісно здійснювати сертифікацію будівель

Енергоаудитори мають якісно здійснювати сертифікацію будівель. На це звернув увагу т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура, зважаючи на результати незалежного моніторингу енергетичних сертифікатів.

Як відомо, із прийняттям Закону «Про енергетичну ефективність будівель» розвивається новий ринок послуг із сертифікації. Вже видано понад 2200 атестатів для роботи фахівців у цій сфері, а понад 4 тис. будівель пройшли сертифікацію. І це лише початок.

Проте на цьому ринку важливо працювати відповідально, щоб сприяти підвищенню енергоефективності будівель та зменшенню енерговитрат країни.

«Саме від правильно проведеної сертифікації і вірно визначеного класу енергоефективності будівлі залежить, наскільки ефективними  та результативними будуть наступні заходи із термомодернізації», – переконаний Костянтин Гура.

Отже, Держенергоефективності звертає увагу енергоаудиторів на те, що:

енергетичний сертифікат будівлі складається відповідно до вимог Методики визначення енергетичної ефективності будівель, що затверджена наказом Мінрегіону від 11.07.2018 №169 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0822-18#Text);

Держенергоефективності здійснює незалежний моніторинг енергетичних сертифікатів згідно із Порядком, затвердженим наказом Мінрегіону від 18.10.2019 №276 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1323-18#Text).

Так, за результатами моніторингу енергетичних сертифікатів, які також підтверджено висновками апеляційної комісії, було виявлено сертифікати, що не відповідають вимогам законодавства. Це, у свою чергу, призвело до анулювання 6 атестатів енергоаудиторів.

При цьому, енергоаудитор, кваліфікаційний атестат якого анульовано, має право на повторне проходження професійної атестації не раніше, ніж через три роки після прийняття відповідного рішення атестаційною комісією.

«Тому прошу усіх учасників цього ринку дотримуватися вимог чинного законодавства та проводити якісну сертифікацію», – повідомив Костянтин Гура.

Джерело: Урядовий портал.