Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 19.06.2020

Енергоефективні проекти у будівлях дозволять громадам зменшувати енерговитрати, економити бюджет та розвивати економіку

На перевагах енергоефективних проектів у будівлях наголосили учасники серії вебінарів «Енергоефективність будівель: законодавча база та практичний досвід», проведених Проектом GIZ «Реформи у сфері енергоефективності в Україні» та Асоціацією ОТГ за участю Держенергоефективності.

Сьогодні на державному рівні створено інструменти, завдяки яким громади можуть підвищувати енергоефективність у будівлях. Серед них, наприклад, – програма «теплих кредитів», енергетична сертифікація будівель, впровадження систем енергоменеджменту та енергосервісу у бюджетній сфері.

Водночас, спільно з Міненерго Держенергоефективності працює над розробкою нової програми з енергоефективності на наступні 5 років, передбачаючи механізми підтримки для житлового і бюджетного секторів, промисловості.

Окрім очевидних переваг у зменшенні енерговитрат, енергоефективні проекти сприяють активізації бізнесу та розвитку громад.

«Енергоефективність – це драйвер розвитку економічних процесів. Одне із підтверджень цього – формування нового для країни ринку послуг із сертифікації будівель. З одного боку, ми даємо інструментарій для визначення класу енергоефективності будівель, а з іншого – створюємо попит на послуги з енергоаудиту та термомодернізації. Це й робочі місця, і нові проекти», – прокоментував представник Держенергоефективності Костянтин Гура.

За даними Держенергоефективності, заклади вищої освіти видали більше 2100 атестатів енергоаудиторам. В країні понад 3 300 будівель вже отримали енергетичні сертифікати.

Також важливо, що органи місцевого самоврядування долучаються до розробки та впровадження місцевих програм співфінансування «теплих кредитів». Завдяки цьому «теплі  кредити» стають дешевшими та доступнішими для населення. На сьогодні налічується 142 такі місцеві програми.

Ще один інструмент для зменшення енерговитрат громад – енергоменеджмент. За оцінками експертів та деяких ОТГ, реалізація системи енергомоніторингу в бюджетних установах дозволяє зменшити енергоспоживання до 15% без додаткових інвестицій.

Тож, під час вебінарів представники ОТГ, енергоменеджери та експерти детально обговорили практичні особливості впровадження енергоменеджменту та реалізації проектів з енергоефективності у будівлях.

Джерело: Урядовий портал.