Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 14.01.2021

Енергоефективність на машинобудівних підприємствах

Проект GIZ «Консультування підприємств щодо енергоефективності» за підтримки Мінекономіки та Держенергоефективності оприлюднив результати енергоаудитів 18 підприємств машинобудівної галузі.

Як відомо, машинобудівна галузь є однією з провідних галузей промисловості.

«Підвищення конкурентоспроможності цих підприємств потребує їхньої енергетичної модернізації та впровадження енергоефективних проектів, які будуть дієвими саме для цієї галузі», – повідомив Костянтин Гура, т.в.о. Голови Держенергоефективності.

Так, за результатами проведених енергоаудитів зроблено важливі висновки:

Машинобудівна промисловість найбільше залежить від електроенергії (50,4%). Споживання природного газу становить 19,9%, а вугілля та деревини – 29,7% переважно для опалення та гарячого водопостачання.

На виробничі процеси припадає 85,5 % спожитої енергії, ще близько 8,2 % використовують системи опалення та підігріву води, а 6,3 % — це втрати.

Найбільший потенціал енергозбереження мають системи опалення, вентиляції та кондиціонування повітря, генерація та постачання тепла, освітлення, вироблення та розподіл електроенергії, виробничі процеси.

61% енергозаощадження від загальної економії можна досягнути завдяки заходам з енергоефективності з періодом окупності до 2 років.

Перелік типових заходів з енергоефективності, рекомендованих машинобудівним підприємствам, дізнавайтеся у брошурі за посиланням: https://saee.gov.ua/sites/default/files/2020_12_28_Machinery_UA.pdf

Джерело: Урядовий портал.