Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 25.05.2020

Естонські фермери просять владу дозволити українцям приїхати на збір полуниці

Урожай полуниці в Естонії в нинішньому році пропаде, якщо уряд не дозволить запросити в країну українських працівників. Про це повідомили керівники Естонського союзу виробників полуниці, Естонського садівничого союзу та Естонської сільськогосподарсько-торгової палати, пише AgroPolit із посиланням на greenpost.press.

«Сезон ось-ось почнеться, на приблизно 800 гектарах в цьому році поспіє близько 2 тис. тонн полуниці. Але безвідповідальні політики не хочуть, щоб 1500 старанних українців допомогли зібрати цей урожай та доставити його естонським споживачам. Нехай залишається гнити на полях», – йдеться у заяві керівництва цих трьох організацій.

Вони звернулися до міністра сільського життя Естонії Арво Аллара з проханням повернути на поля українських працівників.

“Ми опинилися в ситуації, коли тонни врожаю доведеться викидати, оскільки естонський уряд не вміє поводитися адекватно в кризовій ситуації. Або ж деякі політики й партії просто переплутали свою політичну повістку зі справжньої кризовою ситуацією. Результат той же — естонська полуниця в цьому році на ринок не потрапить, а фермери збанкрутують”, – попереджають автори заяви.

Фермери назвали «образливими» промови міністра внутрішніх справ Марта Хельме про те, що вони вважають працю українську працю «рабською». Водночас вони визнають, що в умовах епідемії коронавірусу естонці, що залишилися без роботи, «не приїдуть збирати ягоду, у них немає достатнього інтересу до цієї праці, а купувати і їсти полуницю вони готові».

Аграрії нагадують, що уряд Фінляндії, попри коронавірус, в цьому сезоні дозволить в’їхати в країну 4500 іноземним сезонним робітникам сільськогосподарського сектора, хоча в цілому пересування людей обмежена. Необхідні договори про посередництво робочої сили уклали з урядом України уряду Фінляндії, Швеції, Німеччини, Польщі та Великобританії.

У ЗМІ Естонії у зв’язку з забороною влади запрошувати на роботу в Естонію українських працівників (за винятком тих, які вже знаходяться в балтійській республіці) нерідко говориться, що в уряді бояться зближень місцевого населення з приїжджими українцями.