Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.11.2023

Фонд представив дорожню карту імплементації Земельного банку

Фонд держмайна представив дорожню карту з імплементації проєкту створення Земельного банку учасникам Міжвідомчої робочої групи, до складу якої увійшли представники Мін’юсту, Мінагрополітики, профільних Комітетів ВРУ, Держгеокадастру та Прозорро.Продажі.

“Головна мета Земельного банку — детінізація доходів від використання державних земель сільгосппризначення. З ухваленням Закону України №3272 Кабмін отримав нові повноваження — вилучати сільгоспземлі з ДП та передавати їх одному або декільком операторам для подальшої здачі в суборенду через відкриті аукціони в системі Прозорро.Продажі. Щоб цей інструмент запрацював, необхідно внести певні зміни до законодавства та опрацювати чималу кількість питань для формування чітких і транспарентних правил його роботи на ринку”, — зазначив в.о. Голови Фонду Олександр Федоришин.

Міжвідомча робоча група має сформувати пропозиції щодо вирішення низки питань, зокрема:

відповідність призначення ділянок згідно з кадастровим номером їхньому фактичному стану; визначення моменту передачі земель для мінімізації втрат у сезон обробки; врегулювання питань збору врожаю; збереження земель для потреб племінних господарств; виокремлення будівель, лісосмуг, водних об’єктів та виготовлення землевпорядної документації; взаємодія з правоохоронними органами щодо зняття наявних арештів на земельні активи та інше.

У Фонді планують проведення консолідації державних земель у декілька етапів. В першу чергу до Земельного банку можуть бути передані сільгоспугіддя ДП, які вже перебувають у процедурі банкрутства (припинення) на етапі ліквідації. У другу чергу — землі ДП, які не мають будь-яких обтяжень та обмежень. У третю та четверту черги — землі ДП, що мають проблеми і потребують індивідуального підходу.

“Перші дві черги земельних активів за умови консолідованої позиції всіх зацікавлених органів державної влади можуть бути передані до Земельного банку протягом 2-3 місяців. Паралельно ми розробляємо і плануємо подавати на розгляд Уряду проєкт положення про Земельний банк”, — повідомив Олександр Федоришин.

У Фонді вважають, що Земельний банк стане одним зі стратегічних активів, які залишаться в держвласності, і згодом він перейде до Українського суверенного фонду.

 

new.spfu.gov.ua