Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.01.2022

Галущенко розповів про плани «відрізатися» від енергомереж РФ і Білорусі

Україна отримала підтримку Єврокомісії у зусиллях із синхронізації національної енергетичної системи з енергосистемою Євросоюзу та послідовно рухається до завершення цього процесу у 2023 році.

Про це 20 січня у Брюсселі за підсумками переговорів з європейськими партнерами журналістам розповів міністр енергетики України Герман Галущенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Зараз вирішуються технічні питання. Є абсолютна підтримка України в тому, що ми плануємо синхронізуватися з європейськими енергомережами і, нарешті, відрізатися від енергомереж Російської Федерації й Білорусі…. В плані у нас стоїть 2023 рік», – сказав український урядовець.

Він зауважив, що Україна вже інвестувала суму у більш ніж 600 мільйонів євро у модернізацію власних мереж з метою їх синхронізації з європейською системою.

«Зараз ми на фінальному етапі. У цьому році ми плануємо пройти так званий ізольований режим двічі. Це має бути зима й літо. Після цього ми вже підходимо до питання, що ми готові, що ми показали стабільність енергосистеми і її готовність до об’єднання з європейськими енергомережами», – сказав Галущенко.

Відповідаючи на уточнююче запитання журналістів, він наголосив, що в Україні наразі є достатньо вугілля для проходження перевірки такими «ізольованими режимами», які, як правило тривають до 5 днів.

«Ми рахували з запасом. Максимальні запаси, які потрібні на складах на цей період – це близько мільйона тонн вугілля. На сьогодні ми маємо на складах близько 800 тисяч (тонн), і ще 220 – в порту, вже вивантаженого вугілля в Україні. Тобто, з вугіллям все буде добре. Більше того, буде запас міцності на квітень і на травень. Ми бачимо, наскільки ритмічно відбувається постачання, ми контролюємо обсяги і контракти», – заявив міністр енергетики.

Він зауважив, що у термінах синхронізації енергетичних систем України з європейськими українська сторона орієнтується на 2023 рік, хоча з цього приводу «є й інші амбітні думки».

Як повідомлялося, Україна продовжує виконувати заходи для синхронізації своєї енергосистеми з європейською ENTSO-E, що планується завершити у 2023 році.

 

www.ukrinform.ua