Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 01.10.2021

Газпром припинив транзит газу в Угорщину територією України

З початку нової газової доби (07:00) 1 жовтня 2021 року зупинено транзит природного газу територією України у напрямку Угорщини.

Про це Укрінформу повідомили в ТОВ “Оператор ГТС України” (ОГТСУ).

“Заявки на транзит газу не надійшли, незважаючи на те, що потужності з України на вихід в Угорщину законтрактовані на весь газовий рік (з 01.10.2021 по 30.09.2022) у розмірі 24,6 млн м куб. на добу”, – повідомили в пресслужбі компанії.

В ОГТСУ нагадують, що з 1 жовтня 2021 року набрав чинності контракт між Угорщиною та Росією на транспортування газу в обсязі 4,5 млрд куб м на рік, згідно з яким природний газ до Угорщини буде поставлятися через Турецький потік.

З урахуванням того, що імпорт природного газу з Угорщини відбувався шляхом віртуального реверсу, можливості імпорту з Угорщини без транзиту відсутні.

“Угорщина протягом десятиліть отримувала газ через територію України, і українська сторона жодного разу не порушувала зобов’язань. Більш того, український маршрут – найбільш економічно вигідний, бо є найкоротшим шляхом постачання газу до Угорщини, про це свідчать обсяги торгівлі між компаніями обох країн за останні роки”, – прокоментував гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон.

В ОГТСУ зазначили, що монополізація газових маршрутів Газпромом, яка наразі спостерігається, ставить питання щодо основоположних принципів функціонування газових ринків ЄС – конкурентності та прозорості.

“Посилення домінуючого положення одного гравця та використання ним важелів впливу в очевидно політичних цілях на фоні шокуючого зростання цін на газ в Європі має бути зупинено”, – наголосив Макогон.

Попри декларацію США та Німеччини про необхідність збереження транзиту через Україну, Газпром продовжує зменшувати обсяги транзиту територією України.

ukrinform.ua