Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 31.05.2022

Goldman Sachs очікує зниження цін на кобальт, літій танікель до 2024 року

Такі очікування пов’язані з перегріванням ринку у зв’язку з величезними інвестиціями в «зелену» енергетику та електромобілі

Інвестиційний банк Goldman Sachs прогнозує протягом наступних двох років падіння цін на метали для акумуляторів – кобальт, літій та нікель – через надлишок пропозиції у зв’язку з інвестиціями в «зелену» енергетику та швидким розвитком електромобілебудування. Про це пише Bloomberg.

Прогноз базується на тому, що інвестори в «зелену» енергетику останніми роками надто активно вкладалися в цю сферу, внаслідок чого пропозиція випереджає попит на ці метали. Аналітики вважають, що «бичачий » ринок (період зростання котирувань) зараз закінчився. На їхню думку, 500-відсоткове зростання котирувань літію загрожує світовим кліматичним цілям.

Goldman Sachs очікує зниження цін:

  • на літій з $60 тис. до $54 тис. за тонну у 2022 році та до $16 тис. у 2023-му;
  • на кобальт із $80 тис. до $59,5 тис. за тонну у 2023 році;
  • лише щодо нікелю прогноз оптимістичніший – цей метал може зрости в ціні майже на 20% до кінця поточного року – до $36,5 тис. за тонну, перш ніж «фундаментальний тиск» знову призведе до зниження його котирувань.

Водночас аналітики Goldman Sachs зазначають, що в довгостроковій перспективі літій, кобальт та нікель знову будуть затребувані, зокрема через широке впровадження електромобілів. Зокрема, на 2024 рік вони очікують відновлення зростання через збільшення попиту на акумулятори.

Нагадаємо, раніше Moody’s підвищило оцінки вартості низки основних кольорових металів та золота на тлі зростання волатильності ринків через російську агресію проти України. Прогноз цін нікелю на 12 місяців підвищили до $9 за фунт із $7,5 за фунт, тоді як середньострокова оцінка залишилася в діапазоні $5,5-7 за фунт.

 

gmk.center