Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 14.07.2023

Гречка дешевшає: що буде з цінами на крупи та борошно

З початку року гречка в Україні подешевшала майже на чверть, а в червні ціна знизилася ще на 5,5%. А все тому, що зібрали її більше, ніж зазвичай, а основні ринки збуту крупи недоступні. Експерти прогнозують падіння цін на гречку й у подальшому.

Гречка в Україні продовжує дешевшати. З початку року вона впала в ціні майже на чверть (-23,3%) – до 52,82 грн/кг. Про це пише Фокус .

Протягом червня гречка подешевшала ще на 5,5 % – до 52,82 грн/кг, кажуть в Інституті аграрної економіки.

Причина — в профіциті цієї крупи на внутрішньому ринку.

Ціни на гречку від різних брендів:

  • крупа гречана Щедра Торбінка — 43 грн/800 г;
  • крупа гречана ядриця Кожен День — 45 грн/кг;
  • крупа гречана СонцяДар — 54 грн/900 г;
  • крупа гречана Золотий Врожай — 55 грн/700 г;
  • крупа гречана ядриця Саркара — 70 грн/кг;
  • крупа гречана ядриця Терра — 99 грн/800 г;
  • крупа гречана ядриця Хуторок — 90 грн/800 г.

“Норма гречки, яку з’їдає українець протягом року, — 3 кг. Ми приблизно збирали 95 — 100 тис. тонн гречаної крупи. Завжди виникав психологічний дефіцит на 10 — 15 тис. тонн, який везли з росії чи з Білорусі. 40 млн населення помножити на 3 кг на душу населення, виходить приблизно 120 тис. тонн гречаної крупи на рік. Проте за минулий рік з країни поїхало 8,2 млн населення. А цього року зібрали понад 100 тис. тонн. Тобто маємо профіцит гречки”, — пояснив економіст Олег Пендзин.

При цьому експортувати гречку фактично неможливо: цю крупу європейські країни не споживають, основними ринками збуту є росія та Білорусь, з якими Україна не торгує.

Скільки коштують інші крупи

Загалом цінова ситуація з крупами залишається стабільною, зазначають в ІАЕ. Так, з початку року рис втратив в ціні 4,6%, крупи ячні подешевшали на 4,7%, а пшеничні – на 2%. Зменшення цін пов’язано з низькими експортними цінами та достатніми для внутрішніх потреб запасами зернових.

Ціни на борошно пшеничне знизилися на 3%, а протягом червня ще на 17 копійок – до 16,38 грн/кг. Однак окремі види продукції хлібопекарської галузі продовжують дорожчати. Протягом першого місяця літа хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку додав в ціні 0,6% – до 42,3 грн/кг, а з борошна першого ґатунку – 0,3% і коштує 34,82 грн/кг. Цінники на житній хліб підскочили до 36,57 грн/кг.

Експерти прогнозують більш-менш стабільну цінову ситуацію на крупи.

“Протягом першого тижня липня гречка вже подешевшала на 7% і зараз коштує в середньому 49,13 грн/кг. Очікується, що у липні-серпні гречка може подешевшати ще на 5-7%, борошно – на 0,5-1%. Але інші види круп – рис, пшоно – можуть зазнати незначного здорожчання на 3-5%”, — зауважила головна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку ІАЕ Світлана Черемісіна.

Проте хліб в Україні дорожчатиме. Так, середня ціна на хліб зростатиме у середньому на 0,5-2% на місяць, додала Черемісіна.

 

agroreview.com