Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 04.03.2021

Імпорт молочних продуктів торік зріс удвічі

У 2020 році імпорт молока та молочних продуктів в Україну зріс на 100% порівняно з попереднім роком і становив близько 1 млн тонн у перерахунку на молоко- сировину.

Про це на пресконференції «Криза молочної галузі України – наслідки ліберального імпорту» розповіла генеральний директор Асоціації виробників молока (АВМ) Ганна Лавренюк, передає Укрінформ.

«Упродовж 2019 року, коли ми вперше зафіксували нульове торгове сальдо у зовнішній економічній діяльності молочної галузі України, держава імпортувала на свою територію молока та молочних продуктів в еквіваленті 500 тис. тонн молока-сировини. А вже у 2020 році імпорт молочних продуктів в еквіваленті становив 1 млн тонн молока-сировини», – заявила Лавренюк.

За її словами, в результаті такого зростання імпорту молочних продуктів з країн Європи Україна втратила понад 150 тис. робочих місць та щонайменше 1 млрд грн надходжень до бюджету.

«1 млн тонн молока – це 15 тис. робочих місць у промисловому секторі, на молочно-товарних фермах, тобто близько 150 тис. робочих місць в суміжних галузях і орієнтовно 1 млрд грн відрахувань податків тільки із зарплат тих людей, які зайняті у виробництві молока-сировини», – пояснила гендиректор.

Щоправда, як наголошує глава АВМ, Україна ще не втратила шансу стати гідним гравцем на світовій «молочній» арені, якщо вдасться забезпечити захист внутрішнього ринку.

«Для того щоб збулися прогнози про місце України в топ-5 світових виробників молока-сировини, щоб ми відчули відновлення молочної галузі та побачили її розквіт, необхідні передумови. В першу чергу, це послідовна державна політика стосовно молочної галузі, а також вжиття адекватних заходів на захист внутрішнього ринку та внутрішнього виробника від неконтрольованого імпорту», – підсумувала Лавренюк.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Асоціації виробників молока, Україна за 11 місяців 2020 року імпортувала понад 42 тис. тонн сирів, що вдвічі більше за аналогічний показник попереднього року. При цьому за масою частка сирів в імпорті молочної продукції становила 50,3%.