Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 08.08.2022

Індекс продовольчих цін ФАО у липні знизився, але перевищує торішній рівень

Середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО опускається четвертий місяць поспіль, і у липні знизилося у порівнянні з червнем на 8,6% або 13,3 п. до 140,9 п., хоча це на 13,1% або 16,4 п. перевищує показник липня 2021 р. Липневе зниження стало найбільшим з жовтня 2008 р. внаслідок різкого зниження індексів цін на рослинні олії та зернові, а також падіння цін на цукор, м’ясо і молочну продукцію.

Індекс цін на зернові ФАО у липні знизився відносно червня на 11,5% або 19,1 п. до 147,3 п., що на 16,6% або 21 п. перевищує показник липня 2021 р. На тлі збільшення пропозицій по мірі збирання врожаю у Північній Півкулі та відновлення експорту з морських портів України світові ціни на пшеницю в липні впали на 14,5%, але все ще на 24,8% перевищують торішній рівень. Ціни на фуражні зернові знизилися на 11,2%, але на 12,1% перевищують торішні. Ціни на кукурудзу впали на 10,7% на тлі розблокування портів України та збільшення пропозицій з Аргентини і Бразилії, де збирання випереджає торішні темпи. Ціни на сорго впали на 12,8%, на ячмінь – на 12,6%, і вперше з початку року знизилися ціни на рис на тлі нестабільного попиту і курсових коливань в країнах – експортерах.

Індекс цін на рослинні олії ФАО у липні знизився на 19,2% або 40,7 п. до 10-місячного мінімуму 171,1 п. Ціни на пальмову олію падають четвертий місяць поспіль на очікуваннях зростання пропозицій в Індонезії, тоді як соєва та ріпакова олія дешевшають на тлі низького попиту та прогнозів значного врожаю. Попри невизначеність з логістикою у чорноморському регіоні, ціни на соняшникову олію відчутно знизилися під тиском скорочення попиту. Також на ринки олій тисне зниження цін на сиру нафту.

Індекс цін на молочну продукцію ФАО у липні знизився на 2,5% або 3,8 п. до 146,4 п., що на 25,4% або 29,7 п. перевищує показник липня 2021 р. Найбільше подешевшало сухе знежирене молоко, сухе цільне молоко та вершкове масло на тлі низького попиту в Європі, де розпочався період літніх відпусток. Покупці накопичили потрібні запаси, що разом з падінням попиту з боку Китаю та високими цінами на молочну продукцію обвалило попит на спотовому ринку та, як наслідок, ціни. Водночас ціни на сир залишилися стабільними, оскільки збільшення продажів у туристичних країнах компенсувало низький попит на світових ринках. Попри низькі обсяги торгівлі обмежена пропозиція утримує ціни на молочну продукцію на високому рівні.

Індекс цін на м’ясо ФАО вперше після 6-місячного зростання у липні знизився на 0,5% або 0,6 п. до 124 п. Світові ціни на баранину обвалилися на тлі збільшення експортних можливостей Австралії та скорочення імпортного попиту. Світові ціни на яловичину впали внаслідок збільшення експорту основними країнами-виробниками, тоді як ціни на свинину залишилися стабільними, оскільки низький попит компенсував обмежену пропозицію свиней на забій, зокрема у США. Ціни на м’ясо птиці попри збільшення експорту з України сягнули рекордного рівня на тлі стабільного попиту та зниження пропозицій внаслідок спалаху пташиного грипу у Північній Півкулі.

Індекс цін на цукор ФАО падає 3-й місяць поспіль, і у липні знизився на 3,8% або 4,4 п. до 5-місячного мінімуму 112,8 п. На ціни тиснуть прогнози скорочення попиту внаслідок уповільнення світової економіки у 2022 році, зниження курсу бразильського реалу відносно долара та падіння цін на етанол, внаслідок чого виробництво цукру в Бразилії у липні виросло більше, ніж очікувалося. На ринок тисне можливе збільшення експорту з Індії та прогнози значного виробництва на поточний сезон, проте спека та посуха в ЄС утримує ціни від подальшого падіння.

 

graintrade.com.ua