Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 01.04.2022

Індекс сировинних товарів S&P GSCI завершив квартал рекордним зростанням

Показник зріс на 29%, показавши максимальне зростання з 1990 року

Індекс сировинних товарів S&P GSCI, який вважається глобальним барометром цін на сировину, за підсумками січня-березня 2022 року зріс на 29%, показавши максимальне квартальне зростання з 1990 року. Про це повідомив The Wall Street Journal.

Ціни на сировину зросли на тлі війни, що розв’язана Росією, в Україні, що підігріла ринки багатьох товарів – від нафти до пшениці та нікелю.

«Коли у вас дефіцит пропозиції на ринку та відбуваються нові порушення постачання, не дивно, що ціни піднімаються дедалі вище», – зазначив Кріс Бертон, що відповідає за сировинний сектор у Credit Suisse Asset Management

Ціни на нафту з початку року зросли на 33%, а на початку березня піднімалися до максимальних позначок з 2008 року. Це, у свою чергу, спричинило стрибок цін на бензин до нових рекордів.

Пшениця у першому кварталі подорожчала на 31%, до максимуму з 2010 року, кукурудза – на 26%. Ціни багатьох металів – алюмінію, міді, нікелю та паладію – сягнули рекордних максимумів.

Зростання цін на сировинних ринках може зупинитися, якщо Росія та Україна укладуть перемир’я або будуть зняті санкції з Ірану, що дасть країні змогу збільшити поставки нафти на світовий ринок.

Крім того, аналітики очікують, що споживчий попит знизиться через підвищення цін. Послабленню попиту на сировину також може сприяти новий спалах захворюваності на COVID-19 в Китаї.

“Сировинні ринки є гарячими в даний момент, однак вони дуже волатильні, і важко сказати, коли ралі видихнеться”, – зазначає Луїза Гуді Вілмерінг, аналітик Crewe Advisors.

Як повідомлялося раніше, через війну Росії на території України світова економіка у 2022 році знизиться мінімум на 1% зростання, або на $1 трлн. Хоча частка двох країн у світовому ВВП сумарно не перевищує 2%, вони є великими постачальниками енергоресурсів, агропродукції (пшениця, кукурудза, ячмінь та олія) та різноманітної сировини.

 

 

gmk.center