Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 18.11.2019

Індустрія хмарних технологій в Україні невпинно росте

У 2019 р. українська індустрія хмарних обчислень і центрів обробки даних (ЦОД) перевищить $ 36 млн., збільшившись в порівнянні з попереднім роком приблизно на чверть. Про це свідчать експертні оцінки дослідницької компанії IDC.

У структурі доходу цієї галузі домінує сегмент «хмар», що надаються за моделлю «інфраструктура як послуга» (IaaS) і «платформа як послуга» (PaaS) – більш $ 23 млн. Причому з них левову частку (понад $ 16 млн.) займають публічні IaaS / PaaS. У той же час напрям ЦОД стагнує і в цьому році доходи знизяться на 0,5% – до $ 13 млн.

Безперечними лідерами в категорії публічних хмарних обчислень (IaaS / PaaS), як і в попередні роки, залишаються такі міжнародні «важковаговики», як Amazon і Microsoft.

Українська компанія De Novo замикає трійку лідерів, а латиська Tet (раніше – Latteltcom) – топ-4.

Найбільші гравці ринку публічних (IaaS / PaaS) «хмар»:

  • Amazon Web Services.
  • Microsoft Windows Azure.
  • De Novo.
  • Tet.
  • VoliaCLOUD.
  • Google Cloud Platform.

Директор з розвитку ЦОД компанії Tet Маріс Сперга зазначив, що в Україні за останні рік-два активно розвивається сегмент гібридних – публічних і приватних – «хмар». В Європі ця категорія послуг вже генерує близько 60% доходів всієї індустрії. В Україні цей показник нижчий приблизно у два рази. Але, підкреслив він, демонструє високу динаміку зростання.