Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 17.10.2023

Іноземні компанії закачали до українських ПСГ 2,4 млрд кубометрів газу

Із квітня по жовтень 2023 року “Оператор ГТС” транспортував в Україну понад 3 млрд кубометрів природного разу з ЄС та Молдови, що в 7 разів більше за обсяги транспортованого газу протягом аналогічного періоду минулого року (понад 414 млн кубометрів).

Як ідеться в повідомленні Міністерства енергетики, з обсягу транспортованого газу у вітчизняних підземних сховищах газу (ПСГ) зберігається 2,4 млрд кубометрів газу, який належить іноземним компаніям.

“Замовлення потужностей європейськими трейдерами є результатом проведеної роботи із сертифікації ПСГ за європейськими стандартами. Ця активність свідчить про повну інтегрованість української газової інфраструктури в європейську. Це вагомий крок на шляху до створення в Україні енергетичного хабу та позбавлення Європи залежності від російського газу”, – зазначив міністр енергетики України Герман Галущенко.

За даними “Оператора ГТС України”, основним напрямком транспортування природного газу став словацький – звідти надійшло 45% обсягів газу. Також природний газ постачався з Угорщини, Польщі та Трансбалканського напрямку (з Румунії через Молдову).

Трансбалканський маршрут цього року використовувався вперше, здебільшого ним транспортувався газ на замовлення іноземних трейдерів для зберігання в Україні.

Раніше за ініціативи Міненерго “Оператор ГТС України” та АТ “Укртрансгаз” провели стрес-тести роботи газової інфраструктури в умовах воєнних викликів. За оцінкою експертної групи, змодельовані стрес-сценарії підтвердили високу надійність української газової інфраструктури для зберігання та транспортування газу іноземних замовників послуг навіть в умовах воєнних викликів.

 

minprom.ua