Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 30.03.2021

Качка: Україна веде з ЄС переговори щодо відміни квот на деякі товари

Україна та Європейський Союз ведуть переговори про можливість заміни мита по деяких групах товарів.
Про це повідомив Тарас Качка, заступник міністра економіки, торгівлі і сільського господарства України, торговий представник України.

«У нас є по цій темі буквально 2−3 завдання. Перше –позбутися від квот там, де вони не потрібні. Квоти узгоджували в 2005/08 роках і у нас, наприклад, є квота на маннітол сорбіту. Вона іноді заповнюється, але це ринок не суттєвий. Ми будемо пропонувати, щоб для таких товарів, за якими дуже маленька квота і вона часто не заповнюється поставити 0. Це цілком можливо, тому що немає ніякої необхідності тримати квоту», – розповідає торговий представник.

Однак, за його словами, якщо Україна обнулить часник, а на нього квота в 500 тонн, то часником виробнику Європу не наповнять, але дасть сигнал всій економіці, що ЄС готовий повністю лібералізувати деякі товари, які зараз під тарифними квотами. Це перше завдання.

«Друге завдання. У нас є тарифні квоти, в яких поєднані різні товари. Це в першу чергу зернові, де тарифна квота на пшеницю. І в ній є коди з 10 групи, тобто це саме пшениця, зерно. І є 11 група, де вже борошно. Але по борошну інша логіка ринку – немає сотень тисяч тонн — там десятки тисяч тонн. І відповідно трейдери не можуть вписатися в мільйони тонн квот по пшениці. І ми будемо пропонувати розмежувати ці речі», – пояснює Тарас Качка.

Таким чином, ЄС пропонуватиметься розділити зерно окремо, а борошно окремо. Те ж стосується кукурудзи і м’яса птиці. Нагадаємо, Україна вичерпала річні євроквоти на експорт оброблених томатів, соків і меду.

Agravery.com