Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 10.01.2022

Китай агресивно нарощує запаси харчів, піднімаючи світові ціни

Країна, де проживає менше ніж 20% населення світу, зуміла створити запаси більш ніж половини кукурудзи та інших зернових у світі, що призвело до різкого зростання цін по всій планеті та ввергло все більше країн у голод. Напружені відносини зі США та Австралією можуть спонукати Китай наростити продовольчі запаси ще більше. Водночас за даними ООН, кількість людей, які живуть у постраждалих від голоду регіонах, у 2020 році перевищила 700 мільйонів, що на 100 мільйонів більше, ніж п’ять років тому. Про це пише Kurkul.com з посиланням на asia.nikkei.com.

«Китай підтримує свої продовольчі запаси на історично високому рівні. Наші запаси пшениці можуть задовольнити попит на півтора року. З продовольством проблем немає», — заявив журналістам у листопаді Цинь Ююнь, керівник відділу зернових запасів Національного управління продовольчих і стратегічних резервів.

За даними Головного митного управління Китаю, у 2020 році Китай витратив $98,1 млрд на імпорт харчових продуктів (без напоїв), що в 4,6 раза більше, ніж десять років тому. У січні-вересні 2021 року Китай імпортував більше продовольства, ніж будь-коли з 2016 року.

За останні п’ять років Китай збільшив імпорт сої, кукурудзи та пшениці у 2-12 разів через агресивні закупівлі зі США, Бразилії та інших країн-постачальників. Імпорт яловичини, свинини, молочних продуктів і фруктів зріс у 2-5 разів.

Деяку частину китайського імпорту забезпечують китайські компанії за кордоном. Провідний переробник м’яса WH Group придбав європейського аналога в червні, тоді як Inner Mongolia Yili Industrial Group придбала провідну новозеландську молочну компанію у 2019 році.

Ціни на харчові продукти зростають у всьому світі. Індекс цін на харчі, розрахований Продовольчою і сільськогосподарською організацією ООН, у листопаді виявився приблизно на 30% вищим, ніж роком раніше.

«Накопичення з боку Китаю є однією з причин зростання цін», — сказав Акіо Сібата, президент Інституту досліджень природних ресурсів, Японія.

При цьому власне виробництво пшениці та інших продуктів у Китаї, а також кількість землі, використовуваної для сільського господарства, вийшли на плато у 2015 році.

«Сільськогосподарська продуктивність у Китаї низька через ерозію сільськогосподарських угідь і забруднення ґрунтів. Обсяг сільськогосподарського виробництва продовжуватиме стагнувати, оскільки фермери мігрують до міських районів», — сказав Горо Такахаші, почесний професор Університету Аїчі та експерт з китайського сільського господарства.

 

kurkul.com