Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 25.02.2020

Китайці через коронавірус відмовились оскаржувати в АМКУ перемогу «Onur» по 12 мільярдам на міст через Дніпро

Служба автомобільних доріг у Запорізькій області 21 лютого за результатами тендеру повідомила про намір укласти угоду з компанією «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S.» (Туреччина) про будівництво автомобільного моста через річку Дніпро в місті Запоріжжі за 11,92 млрд грн. Про це повідомляється у системі “Прозорро”, пишуть “Наші гроші“.

У фірми хочуть замовити першу чергу будівництва державної траси Н-08 Бориспіль – Дніпро – Запоріжжя – Маріуполь в частині автомагістралі через Дніпро в Запоріжжі зі строком виконання до кінця 2023 року. Будівництво моста розпочате ще в 2004 році.

Підсумкова відомість ресурсів і кошториси не опубліковані, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів та устаткування з ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Очікувана вартість закупівлі становила 12,34 млрд грн. На аукціоні «Onur» запропонував початкову ціну 11,98 млрд грн., а його суперник «Gocay Insaat Taahhut Ve Ticaret A.S.» (Туреччина) – 12,31 млрд грн. Потім вони зробили по одному кроку зниження: «Onur» – до 11,92 млрд грн., «Gocay» – до 11,95 млрд грн. Таким чином, переможцем тендеру став «Onur», а формальна економія відносно очікуваної суми склала 3%, або 422,69 млн грн.

Нагадаємо, на нинішній тендер прийшло шість компаній, проте замовник допустив до аукціону лише дві турецькі «Onur» і «Gocay», а решту відхилив із різних причин.

Відхилені «Sinohydro Corporation Limited» (Китай) і «Limak Insaat Sanayi Ve Ticaret A.S.» (Туреччина) поскаржились в АМКУ, що пропозиції допущених «Onur» і «Gocay» теж містили недоліки, зокрема в частині підтвердження аналогічного досвіду. Також «Limak» повідомила у скарзі про ознаку можливої змови між «Onur» і «Gocay».

Однак 14 і 17 лютого обидві компанії відкликали свої скарги. Причому турецька «Limak» ніяк не пояснила це рішення, а китайська «Sinohydro» заявила, що скасовує скаргу, бо знаходиться під впливом форс-мажорних обставин через епідемію коронавірусу в Китаї.