Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 07.02.2022

Київ і Варшава домовлятимуться про збільшення дозволів на вантажоперевезення

Україна і Польща домовилися відновити з 10 лютого транзитні вантажоперевезення залізницею через українську територію до Польщі, а 15 лютого збереться українсько-польська робоча група, яка розгляне питання збільшення польських дозволів на автомобільні вантажоперевезення для України.

Про це під час спільної пресконференції в суботу у Красічині (південний схід Польщі) у рамках конференції “Європа Карпат” повідомили міністри інфраструктури України та Польщі Олександр Кубраков і Анджей Адамчик, передає кореспондент Укрінформу.

Як зазначив Кубраков, сторони домовилися про відновлення 10 лютого залізничного транзиту через Україну до Польщі. Відтак, Україна прискорить і завершить до цього часу всі ремонтні роботи на залізниці.

“По-друге, 15 лютого паралельно відбуватимуться дві події: перш за все засідання змішаної українсько-польської комісії і я сподіваюся, що ми домовимося по всіх питаннях, пов’язаних з міжнародними дозволами на автомобільні перевезення між двома країнами”,- підкреслив Кубраков.

Він додав, до кінця лютого буде підготовлено конкретний план дій на пунктах перетину кордону для покращення транзиту між обома країнами для пасажирів та перевізників.

За його словами, друга паралельна зустріч 15 лютого відбуватиметься між залізничниками.

“Ми там обговорюватимемо конкретні кроки щодо відновлення вже в цьому році залізничного маршруту 102 в обидві сторони. Крім того, обговорюватимемо налагодження високошвидкісного сполучення залізницею між Києвом і Варшавою, конкретні кроки щодо техніко-економічного обгрунтування та синхронізації планів обох залізниць”,- наголосив Кубраков.

Він додав, що це складний довгостроковий проєкт, який має стратегічне значення для обох країн.

Своєю чергою Адамчик висловив задоволення з приводу того, що сторони домовилися відновити залізничні вантажоперевезення між обома країнами.

Він також підтвердив, що сторони 15 лютого обговорюватимуть питання додаткових дозволів на автомобільні вантажоперевезення для українських перевізників.

“Ми домовилися, що це має бути пов’язано з покращенням функціонування пунктів пропуску. Ми повинні вирішити проблему черг на автомобільних пунктах пропуску. Вони повинні нормально функціонувати”, – наголосив польський міністр.

Адамчик уточнив, що залізнична лінія 102 з Перемишля до українського кордону вузькою (європейською) колією перетинає кордон і далі прямує з українського боку вздовж кордону далі на південь. Він також назвав дуже важливим проєкт швидкісного пасажирського і вантажного сполучень між Києвом та Варшавою.

Як стало відомо Укрінформу зі своїх джерел, зустріч робочих груп 15 лютого має відбутися у Києві або Львові, це питання ще узгоджується.

Як повідомляло агентство, АТ «Укрзалізниця» з 10 лютого скасовує заборону на перевезення транзитних вантажів Україною до Республіки Польщі.

Станом на сьогодні Польща погодилася надати Україні у 2022 році 160 тис. дозволів на автомобільні вантажоперевезення. Україна просить збільшити цю квоту до 200 тис., як це було до 2018 року, у зв’язку з інтенсивною торгівлею між Україною та ЄС.

 

www.ukrinform.ua