Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 24.01.2022

Лещенко озвучив основні проблеми в галузі меліорації та зрошення в Україні

Розкрадання інфраструктури, застаріле обладнання та недофінансування галузі — основні проблеми української галузі меліорації та зрошення. Про це у колонці на сайті «Економічна правда» розповів міністр АПК України Роман Лещенко.

За його даними, на сьогодні в Україні обліковується 2 млн 178 тис. га зрошуваних земель, але по факту у 2020 році зрошували лише 551,4 тис. га, у 1990 – понад 2 млн га.

Він назвав найважливіші причини скорочення зрошуваних площ:

1.  Привласнення і розкрадання інфраструктури після розпаду СРСР.

2.  Застаріле обладнання з низьким рівнем енергоефективності у порівнянні з сучасними системами. Вартість електроенергії за полив — це болюче питання для аграріїв і багато хто відмовляється від цієї послуги.

3.  У держави немає коштів для повної заміни обладнання в насосних станціях, а правил для самостійного фінансування аграріями ремонту чи будівництва нових об’єктів не існує.

Він додав, що все це разом робить меліоровані землі проблемними, в той час, як у всьому світі зрошувані землі дорожчі за ті, що не зрошують.

“В Україні є затверджена урядом Стратегія зрошення та дренажу до 2030 року. Метою документа є збільшення площі зрошуваних земель і дренажних систем, реформування системи державного управління ними. Враховуючи сукупність проблем галузі, реформа управління – це єдиний потенційно ефективний шлях до впорядкування відносин і користування зрошувальною інфраструктурою”, — написав Лещенко.

Він додав, що відповідний законопроєкт № 5202-д прийнятий у першому читанні у вересні минулого року і невдовзі розглядатиметься парламентом у другому.

 

agropolit.com