Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 15.11.2023

Лібералізація експорту українських зернових до Республіки Індія: Уряд Індії включив Україну до переліку країн, які не обробляють зернові фумігантами з діючою речовиною метилбромід

Ввезення до Республіки Індія українських зернових було значно ускладнено за рахунок наявності обов’язкових вимог Індійської Сторони щодо фумігації препаратами з діючою речовиною метилбромід (СН3Br). Починаючи з 2016 р., щорічно Посольство України в Республіці Індія, Мінагрополітики, Мінекономіки, Держпродспоживслуба та профільні асоціації, що опікуються питанням знезараження і експорту зернових за підтримки ФАО, проводили ряд заходів щодо лібералізації ввезення українського зерна в частині надання можливості проводити фумігацію препаратами на основі фосфіну (PH3) без сплати додаткових платежів (пені).

В поточному році в черговий раз, Держпродспоживслужба спільно з Посольством України в Республіці Індія співпрацювали щодо включення України до переліку країн, які не застосовують фуміганти з діючою речовиною метилбромід (СН3Br) для обробки українських вантажів зернових, які прибувають на митну територію Індії.

Першочергово, в лютому 2023 р. Держпродспоживслужба ініціювала процес включення нашої держави до відповідного списку, а саме сумісно з Міндовкілля розробили та в черговий раз відправили на розгляд уповноваженим державним органам Республіки Індія інформацію, яка підтверджувала заборону/незастосування метилброміду (СН3Br) для фумігації української сільгосппродукції.

З метою прискорення розгляду даного питання Посольством України в Республіці Індія у березні було організовано онлайн-зустрічі за участі керівництва Мінагрополітики, Мінекономіки, Держпродспоживслужби та Міністерства сільського господарства і добробуту фермерів Індії.

За результатами проведених заходів та переговорів Міністерство сільського господарства і добробуту фермерів Індії включило Україну до переліку країн, які не обробляють зернові фумігантами з діючою речовиною метилбромід (СН3Br), про що Посольство України в Республіці Індія проінформовало Держпродспоживслужбу.

Це, як наслідок, дозволяє звільнити вітчизняних експортерів від сплати передбачених місцевим законодавством додаткових платежів (пені) та експортувати зернові вантажі за умови проведення знезараження препаратами на основі фосфіду алюмінію.

Натепер українське зерно для експорту до Республіки Індія може бути знезаражене препаратами на основі фосфіду алюмінію.

Повний перелік країн розміщений на офіційному сайті Дирекції із захисту, зберігання та карантину рослин Департаменту сільського господарства і добробуту фермерів Індії при Міністерстві сільського господарства і добробуту фермерів Індії за посиланням (ПЕРЕЛІК країн бромід.pdf ( .pdf , 67.14 Кб )).

 

dpss.gov.ua