Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 15.01.2020

«Ліс у смартфоні» та сертифікація легальності деревини

Голова Держлісагентства Андрій Заблоцький розповів про основні концептуальні зміни у лісовій галузі під час наради з Прем’єр-міністром та керівниками територіальних органів Державного агентства лісових ресурсів України щодо подальшого розвитку лісової галузі, пише Agronews із посиланням на прес-службу Держлісагентства.

«Стосовно незаконного обігу деревини, то на сьогодні нараховується значна кількість нелегальних лісопилок. Це пов’язано і з тим, що зараз необхідна велика кількість дозвільних документів для відкриття пилорами. Ми вважаємо, що прозорість регулювання, швидке відкриття бізнесу має бути пріоритетом, щоб легалізувати діяльність. І відповідно, повторюся, що деревина на лісопилці без бирок буде поза законом. Необхідно забезпечити стовідсоткову сертифікацію легальності обробленої деревини. Це ті елементи, які дозволять викорінити корупцію в галузі та нелегальний обіг деревини», – наголосив Андрій Заблоцький.

«Ми маємо висаджувати ліс, ефективно використовувати лісові ресурси на підставі інвентаризації лісів та актуальної інформації. За його словами, відповідно до нових цілей Уряду, необхідно збільшити лісистість до 20%.

Значна частина ринку знаходиться в тіні. «Саме електронний облік деревини має на меті виправити цю ситуацію. Ми також плануємо ввести кримінальну відповідальність за переміщення деревини без бирок, а також за закупівлю незаконно заготовленої деревини», – підкреслив Голова Держлісагентства. Тому планується перевести видачу всіх дозвільних документів в електронний формат, щоб в Україні повноцінно запрацював «Ліс у смартфоні».

«Необхідно терміново прийняти закон про ринок деревини, де будуть виписані прозорі та чіткі правила гри для всіх учасників процесу. Кожен бізнес – від маленького до великого – повинен мати можливість доступу до спільного обмеженого ресурсу. Все відбуватиметься на електронних площадках, це забезпечить рівність та конкуренцію на ринку», – сказав Андрій Заблоцький.

Він також звернув увагу на питання державного фінансування лісової галузі. Держлісагентство порушуватиме це питання перед Урядом та Парламентом, щоб підвищити державне фінансування. В окремих випадках його критично не вистачає.

«І, останнє, на мою думку найбільш важливе питання – повернення довіри людей до лісівників. Плануємо створити Єдиний лісовий портал. На якому, зокрема, буде розміщуватися онлайн-карта рубок, де кожен громадянин матиме змогу в будь-якому місці верифікувати законність рубок. У 14 областях така можливість уже є. Ми плануємо протягом 3-х місяців завершити таку роботу по всій території Україні – від Карпат, до Сходу, від Півночі до Півдня», – наголосив Андрій Заблоцький.