Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 31.10.2023

Литовські фермери не заперечують проти експорту української агропродукції через Клайпедський порт – LVŽS

Експорт українського зерна не становить загрози для фермерів Литви, оскільки транспортується через балтійські порти для реекспорту, відповідно, не є таким актуальним питанням, як для прифронтових країн, повідомив лідер Спілки селян та зелених Литви (LVŽS) Рамунас Карбаускіс у подкасті vz.lt.

“Експорт через Литву не може становити загрози (для фермерів – ІФ-У), а може становити загрозу тільки в тому випадку, якщо буде великий імпорт для місцевого споживання з України. Тому що українці змушені продавати зерно набагато дешевше, ніж на світовому ринку, але в цьому випадку для Литви це не так актуально, як для держав, які межують з Україною”, – навела його слова литовська редакція delfi.lt.

При цьому бізнесмен зазначив, що литовські фермери набагато краще налаштовані щодо українських фермерів і “не вважають, що тут є якась проблема”.

За його інформацією, Литва закуповує для задоволення потреб внутрішнього ринку переважно кукурудзу, що не є прямою конкуренцією литовським фермерам. Він також нагадав, що через Клайпедський порт на експорт надходять невеликі обсяги української агропродукції, але це “реекспорт, який жодним чином не впливає на місцевий ринок”.

Водночас Карбаускіс заявив, що розуміє польсько-угорську ситуацію, де є невдоволення місцевою конкуренцією за українське зерно.

“Я розумію ситуацію поляків та угорців, які стикаються з конкуренцією на місцевому ринку, у споживанні, і, можливо, це має сильний вплив. Мені здається, це пов’язано з виборами в Польщі, і галас навколо українського зерна міг бути перебільшений”, – заявив голова LVŽS.

Водночас він висловив упевненість у тому, що щойно Україна виграє війну, українські аграрії повернуться до глобальних ринків і цін, і все повернеться в “нормальне русло”. “Якщо наразі виникнуть невеликі проблеми, то після закінчення війни все повернеться на круги своя”, – наголосив він.

Як повідомлялося, литовські міністри закордонних справ, сільського господарства і транспорту в серпні представили Європейській комісії пропозиції щодо експорту українського зерна. На початку жовтня Литва брала участь у переговорах з Україною та Польщею, внаслідок чого було досягнуто домовленості щодо перенесення ветеринарного, санітарного та фітосанітарного контролю з українсько-польського кордону України до Клайпедського порту для всієї сільськогосподарської продукції, що прямує до цього порту.

 

ua.interfax.com.ua