Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 06.12.2017

Майбутнє вже сьогодні: три розумних міста

Де інноваційні технології використовують найефективніше

Розумне місто – це містобудівна концепція інтеграції інформаційних і комунікаційних технологій з інтернетом речей. Зокрема, British Standard Institution описує розумне місто як «ефективну інтеграцію фізичних, цифрових і людських систем у штучно створеному середовищі задля забезпечення громадянам стійкого та благополучного майбутнього». Оскільки, зо прогнозами науковців, вже менш ніж за сім років близько 60% населення планети житимуть у містах, наразі надзвичайно актуальним стало питання забезпечення належного комфорту сучасних міст.

Пропонуємо до уваги читачів три розумних міста, де інноваційні технології використовують вже сьогодні.

У місті Барселона діє єдина система збирання показників усіх лічильників: світла, водопостачання, дорожньої обстановки, рівня шуму та ін. Міські ліхтарі реагують на перехожих на вулиці, а датчики на сміттєвих баках інформують про свою заповнюваність. Цифрові автобусні зупинки повідомляють пасажирам про місцезнаходженням всіх автобусів міста, до того ж там можна зарядити смартфони, послухати музику, і навіть вирушити у віртуальну екскурсію. А водіям вбудовані у асфальт спеціальні сенсорні датчики допомагають знаходити вільні місця для паркування, одночасно знижуючи шкідливі викиди і затори. Додаткові датчики повідомляють громадськості оперативну інформацію про якість повітря.

Лондон посідає друге місце в рейтингу PwC за рівнем розвитку технологій. Система розумного міста головним чином зосереджена на транспортній сфері, де різноманітні мобільні застосунки і онлайн-сервіси допомагають пасажирам вдало планувати поїздки та орієнтуватися у непростій схемі вуличного транспорту, а ще – інформують про проведення ремонтних робіт та інші позаштатні ситуації. Також впроваджена досконала система розпізнавання пожеж – SAS, що виявляє найбільш пожежонебезпечні будинки.

Австралійський Сідней – найзеленіше з розумних міст. Окрім безлічі парків, там близько 150 будівель із зеленими дахами і навіть зеленими стінами. У місті працює система контролю дорожнього руху SCATS, яка контролює завантаженість доріг. І моніторинг стану міської атмосфери – інформація відкрита, так що про стан повітря в місті можна дізнатися так само, як прогноз погоди – з комп’ютерів або смартфонів.

За матеріалами: Mind