Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 23.06.2023

Мета – за десять років повернути в експлуатацію 80% потенційно забруднених земель, – Юлія Свириденко на Конференції у Лондоні

Україна ставить собі за мету протягом десяти років звільнити та повернути до продуктивного використання 80% потенційно забруднених земель. Про це зазначила у своєму виступі на сесії з гуманітарного розмінування, що відбулася 22 червня в рамках Конференції з відновлення в Лондоні Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки Юлія Свириденко.

«Це амбітна мета, але ми віримо, що вона досяжна за умови об’єднання зусиль усіх учасників та зацікавлених сторін. Наше бачення полягає в тому, що через 10 років Україна стане світовим лідером у розробці та застосуванні новітніх протимінних технологій та прикладом для інших країн щодо формування політики протимінної діяльності», – підкреслила Юлія Свириденко.

Як розповіла Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки, для досягнення цілей потрібна чітка координація між усіма учасниками процесу, зосередженість та інноваційні підходи. Ключами до успіху будуть:

  • Зміна мислення та стандартних шаблонів. За оцінками, 90% робіт в Україні буде пов’язано з вивільненням земель і лише близько 10% – з розмінуванням. Тому пропонується серед потенційно забруднених виявляти малозабруднені чи не забруднені землі та швидко повертати їх в експлуатацію. Розмінування територій з високою щільністю забруднення буде відкладено в часі. Такий підхід дозволить раціонально використати ресурси та швидко повернути до продуктивного використання значні території.
  • Розвиток ринку послуг з розмінування. Уряд України вже працює над спрощенням акредитації та реєстрації нових операторів, автоматичним визнанням дипломів про освіту та сертифікатів на обладнання, спрощенням імпорту обладнання тощо. Будуть втілені прозорі  підходи до розподілу замовлень на нетехнічні та технічні обстеження та роботи з розмінування. Також обговорюється можливість закупівлі послуг з розмінування через аукціони.
  • Використання новітніх технологій, в тому числі локалізація виробництва сучасної техніки для розмінування.
  • Інноваційні варіанти фінансування. Зокрема, можуть розглядатися варіанти випуску сільгоспоблігацій для підтримки фермерів, які сплачують за очищення їхніх земель, інвестиційні моделі попереднього навантаження тощо.
  • Координація міжнародних донорів. На політичному рівні координацію забезпечуватиме, зокрема, донорська платформа, співголовувати в якій будуть Україна, ООН та Японія.

Як розповіла Юлія Свириденко,  робоча група на базі Міжвідомчої робочої групи з питань гуманітарного розмінування розробить відповідну стратегію, яка буде втілена в життя.

Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки висловила подяку міжнародним донорам, закордонним неурядовим операторам, які вже береть участь в розмінуванні України. Та закликала уряди, операторів виробників обладнання й техніки для розмінування долучатися до процесу.

Як підкреслила Юлія Свириденко, для пришвидшення очищення території країни Україні потрібно обладнання для розмінування, технічна експертиза, ноу-хау, інноваційні рішення та технології, навчання груп розмінування. Також Україна зацікавлена в збільшенні фінансування та потенціалу для міжнародних операторів, які залучені до протимінної діяльності в Україні.

 

www.me.gov.ua