Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 08.12.2022

Металурги Європи очікують зростання попиту на г/к рулон на початку 2023 року

На азійському й американському ринках ціни на гарячекатаний рулон зростали
Європа. Європейські виробники сталі, за даними S&P Global, мають намір підвищити внутрішні ціни на гарячекатаний рулон, оскільки очікують зростання попиту в першому кварталі 2023-го.

Про такі угоди поки що не йдеться, оскільки наразі покупці зосереждені на управлінні запасами до кінця поточного року.

Прогнози на початок 2023 року не є однозначними. Одні джерела вважають, що необхідність поповнення запасів на фоні скорочення виробництва та високих витрат на енергоносії зумовить зростання цін. Інші вважають це малоймовірним, оскільки попит з боку кінцевих споживачів буде й надалі нижчим за звичайний, а запаси європейських дистриб’юторів залишаються достатніми.

Підвищення цін на ринку очікують і європейські джерела Fastmarkets. Наприкінці минулого тижня більшість із них погодилися, шо ціни на ринку сягнули дна, і чекали від виробників оголошення про їх підвищення напередодні перерви на різдвяні свята. Один з інсайдерів прогнозує, що в першому кварталі 2023 року ймовірне зростання становитиме приблизно на €20-30/т. Наразі підприємства продають продукцію, що буде вироблена в січні, проте заводам досі потрібні замовлення.

Водночас джерела серед виробників підтвердили їхні наміри підвищити ціни на HRC у першому кварталі наступного року, проте поки що не йдеться про тверді пропозиції.

За оцінками Platts, ціна HRC у Північно-Західній Європі 6 грудня становила €615/т франко-завод Рур. Покупці вважають, що ринкова ціна має становити €610-620/т франко-завод.

Китай. Водночас ціни на г/к рулон на азійському ринку цього тижня, зауважив S&P Global, продовжували зростати завдяки покращенню перспектив. Зокрема, залишалися стабільними пропозиції HRC із Китаю на фоні зміцнення юаня стосовно долара. Зростання китайських пропозицій на експорт обмежило торговельну активність, оскільки розширився спред між угодами та пропозиціями, а закордонні ринки залишалися слабкими. Ситуація на внутрішньому ринку країни була стабільною.

Індія. Ціни на г/к рулон в Індії на початку тижня залишалися стабільними через послаблення торговельної активності. Протягом наступних тижнів очікується їх зниження через можливий надлишок пропозиції за рахунок імпорту. За оцінками трейдерів, ціни на внутрішньому ринку в цей період можуть опуститися до приблизно 50 тис. рупій/т ($606,8/т). На 6 грудня спотова ціна HRC с заводу в Мумбаї становила 54,5 тис. рупій/т ($661,4/т) без урахування податку на товари та послуги у 18%.

США. У Сполучених Штатах спотові ціни на HRC зросли – про їх підвищення заводи оголосили ще минулого тижня, повідомляє Argus. Такі виробники, як Cleveland-Cliffs, Nucor і US Steel, на початку минулого тижня підвищили ціни на $60/т. За оцінками джерел, американські заводи намагалися утримувати пропозиції в межах $680-700/т. Деякі покупці очікували цього кроку, оскільки зросли ціни сировини, витрати на робочу силу та енергоносії. Проте більшість поки що не були готові купувати продукцію за вищою ціною.

«Низка випереджаючих індикаторів вказують на можливе відновлення попиту з боку промисловості вже в січні-лютому 2023 року. Рівень запасів дистриб’юторских центрів справді перебуває на рівні нижче середнього, і щоб забезпечити зростання продажів, необхідно їх поповнити. ВВП єврозони в третьому кварталі 2022 року вивився кращим, ніж очікувалося, тож консенсус-прогноз свідчить про те, що дно економічної кризи припаде на перший квартал 2023-го. Саму кризу наразі вже називають уже не рецесією, а скоріше стагнацією. Проте попит на сталь має реагувати трохи швидше, тобто вже від початку наступного року», – зазначив головний аналітик GMK Center Андрій Тарасенко.

Як повідомляв GMK Center, європейський ринок гарячекатаного рулону на середину листопада 2022 року відзначався низьким попитом, а деякі заводи були готові надавати істотні знижки на поставки в цьому році. Покупці в цей період тестували ринок, аби зрозуміти, чи досягли ціни мінімуму.

 

gmk.center