Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 05.07.2023

Мінекономіки прогнозує подорожчання в липні дизпального на 5 грн/л і бензину – на 7-8 грн/л

Перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко прогнозує, що роздрібна ціна дизельного пального протягом місяця збільшиться на 5 грн/л, бензину – на 7-8 грн/л.

“Ми бачимо і прогнозуємо разом з операторами АЗС, що до кінця липня зростання буде на 5 грн на дизпальне і 7-8 грн – на бензин”, – сказала вона в ефірі національного марафону у вівторок.

Свириденко уточнила, що арифметично повернення на довоєнний рівень акцизів на моторне паливо і підвищення ПДВ на нього може призвести до зростання ціни ДП на суму до 8 грн/літр, бензину – до 11 грн/літр. Водночас накопичені запаси пального і відсутність дефіциту не повинні призвести до різкого зростання цін.

“Ми бачимо, що не буде різкого зростання ціни. Є кілька факторів – немає дефіциту, є запаси, ринок у Європі залитий ресурсом, тому різких стрибків не буде. Багато, звісно, залежить від цінової кон’юнктури у світі, але на сьогодні ми не очікуємо різких коливань”, – додала вона.

У середині березня 2022 року ВР ухвалила закон про додаткові податкові стимули для підтримки бізнесу під час війни, спрямований, зокрема, на утримання цін на пальне. Згідно з ним, тимчасово, на період дії воєнного стану, на пальне встановлювали нульовий акциз і ПДВ у 7% замість 20%.

21 вересня 2022 року ВР ухвалила законопроєкт №7668-д про повернення акцизів на моторне паливо, встановивши їх на бензин і дизель у розмірі EUR100 (тут і далі 1000 літрів), на скраплений газ, бутан та ізобутан – EUR52, на альтернативне моторне паливо та біодизель – EUR100.

ПДВ для всіх видів палива залишився на рівні 7%. Але згідно з цим законом, з 1 липня 2023 року податки на паливо повертаються на довоєнний рівень: ПДВ – до 20%, акциз на бензин – до EUR213, на дизпальне – до EUR140 за 1000 л.

 

ua.interfax.com.ua