Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 08.12.2023

Мінекономіки та Група Світового банку посилюють взаємодію щодо стратегії підтримки приватного сектору, запуску іпотечного кредитування, а також аналізу та фінансування конкретних інвестиційних проєктів

Світовий банк та Мінекономіки розробляють стратегію підтримки приватного сектору з метою консолідації різних державних програм малого і середнього бізнесу для збільшення їх ефективності. Мова йде про грантові програми на підтримку малого і середнього бізнесу, програми підтримки ветеранів, інструменти страхування воєнних ризиків, фінансування програм єОселя та єВідновлення.

Про це домовились Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко на зустрічі із делегацією Світового банку на чолі із Регіональним директором Світового банку у справах України та Молдови Арупом Банерджі.

З української сторони участь у зустрічі взяли заступники Міністра економіки України Володимир Кузьо, Тетяна Бережна та Надія Бігун, а також заступник Міністра економіки України — Торговий представник України Тарас Качка.

Також Юлія Свириденко наголосила на зустрічі, що Група Світового банку надає методологічну допомогу та взаємодіє з Міністерством економіки стосовно аналізу потреб приватного сектору у 2024 році.

«Відбудова України буде відбуватись за рахунок залучення приватних інвесторів. На наступний рік ми попередньо оцінили потреби приватного сектору у понад 7 мільярдів доларів. Ми очікуємо, що більше половини цієї суми, близько 4 мільярдів доларів, буде покрито за рахунок реалізації програм фінансування багатосторонніми та двосторонніми міжнародними фінансовими установами», – пояснила Юлія Свириденко.

Під час зустрічі представники Світового банку висловили зацікавленість в підтримці українських підприємців – збільшенні фінансування грантових програм на підтримку малого і середнього бізнесу, програм підтримки ветеранів, інструментів страхування воєнних ризиків, та фінансування програми єОселя та єВідновлення.

«Усі ці програми спрямовані на створення нових робочих місць, допомогу переселенцям та ветеранам, а також підвищення ролі переробної промисловості в економіці України. Деталі ми будемо ще обговорювати, але принципова згода вже отримана», – наголосила Юлія Свириденко.

За її словами, зокрема, гроші від Світового банку можуть пом’якшити умови отримання пільгових кредитів для населення за програмою єОселя та збільшити кількість виданих іпотечних кредитів. З іншого боку, реалізація програм пільгового кредитування буде стимулювати  галузь житлового будівництва, що в свою чергу буде створювати нові робочі місця, нові виробничі ланцюжки та забезпечувати сплату податків.

Також сторони обговорили можливість надання технічної підтримки Світовим банком з метою аналізу та запуску інструментів страхування воєнних ризиків через залученість локального страхового ринку та напрямків збільшення капіталу українського Експортно-кредитного агентства.

«Зараз ЕКА успішно реалізує програму підтримки українських експортерів, серед яких основну частину складають підприємства малого та середнього бізнесу. Також ми залучили ЕКА до страхування ризиків знищених суден і товарів на них в територіальних водах України. В подальшому ми хочемо розширити програму страхування на ризики знищення товарів на складах і на вантажі, які перебувають в дорозі. Це має стати важливим елементом розвитку приватного сектору в Україні», – продовжила Юлія Свириденко.

Під час розмови представники уряду обговорили із Головою регіонального представництва Міжнародної фінансової корпорації в Україні та Молдові Лісою Костнер перспективні для інвесторів галузі та домовились, що IFC проведе детальний аналіз інвестиційних проектів, наданих Міністерством економіки України в рамках секторальних обговорень Плану України, з метою надання фінансування у 2024 році.

 

me.gov.ua