Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 29.07.2020

Міненерго обстоює комплексний підхід до трансформації вугільних регіонів

Міністерство енергетики планує комплексний підхід до трансформації вугільних регіонів України, з урахуванням економічних, екологічних та соціальних аспектів.

На цьому наголосила в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець, відповідаючи на питання журналістів під час підсумкового брифінгу, присвяченого результатам 100 днів роботи на чолі Міністерства.

«Ми завершуємо підготовку Концепції з реформування вугільної галузі. Відпрацьовуються фінальні кроки методології оцінки перспективних і неперспективних шахт. Відповідно до цієї методології шахти ранжуватимуться з позиції перспективності», – розповіла в.о. Міністра.

З метою визначення собівартості вугілля і з‘ясування перспектив модернізації для кожної шахти представники Міністерства вивчають середньострокові плани видобутку вугілля під час робочих візитів на вугледобувні підприємства.

Також Міненерго напрацьовує пропозиції для німецьких партнерів, які запропонували започаткувати в Україні два «пілотних» проекти реорганізації вугледобувних підприємств у двох мономістах – на Сході і на Заході України.

«У нас в Україні 65 мономіст, де шахта є єдиним бюджетоутворюючим підприємством. Тому йдеться не про закриття окремих шахт, а про трансформацію вугільних регіонів в цілому, з розв‘язанням економічних, екологічних, соціальних проблем, тобто – з охопленням усього комплексу питань», – пояснила Ольга Буславець.

Трансформація передбачає можливість розвитку іншого виробництва, створення нових робочих місць та перепрофілювання працівників вугледобувних підприємств тощо.

В.о. Міністра нагадала про нещодавно створений Координаційний центр з питань трансформації вугільних регіонів України, мета діяльності якого – розроблення Національної програми з трансформації вугільних регіонів.

У процесі роботи над Концепцією та Національною програмою трансформації вугільних регіонів:

– допрацьовується методологія та визначаються критерії оцінки ефективності вугільних підприємств (поетапність закриття, з визначенням пріоритетності надання першочергової програмної підтримки для окремих областей та міст);

– проаналізовано соціально-економічну ситуацію в областях, що підпадають під трансформацію, та розробляються шляхи диверсифікації місцевих економік і створення нових робочих місць;

– досліджується сегментація трудових ресурсів;

– одночасно на рівні громад розроблено ініціативи, концепції та предТЕО пілотних проектів, спрямовані на зменшення залежності громад від вугілля.

Джерело: Урядовий портал.