Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 31.07.2020

Міненерго сприяє фінансовому оздоровленню «Енергоатома»

Міністерство енергетики розробило низку рішень, що дозволяють збільшити обсяги електроенергії, яку НАЕК «Енергоатом» може продавати на ринку двосторонніх договорів. Це дає змогу компанії покращити свій фінансовий стан.

На цьому наголосила в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець під час засідання Антикризового штабу під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

Вона нагадала, що за ініціативи Міненерго Енергоатом отримав можливість виходити на ринок двосторонніх договорів.

«Міненерго розробило і Кабмін прийняв постанову, яка удосконалює порядок проведення аукціонів за двосторонніми договорами. Це дозволяє Енергоатому продавати 5 % обсягу електроенергії на ринку двосторонніх договорів на спеціальних аукціонах. У червні були проведені аукціони, за результатами яких Енергоатом продав електроенергії майже на 2 млрд грн», – нагадала Ольга Буславець.

Водночас законом про нову модель підтримки «зеленої» енергетики збільшено обсяг електричної енергії, який НАЕК «Енергоатом» зможе реалізувати за двосторонніми договорами, за рахунок зменшення частки обов’язкового продажу на РДН з 15 % до 10 %. Це – додаткові 5% електроенергії для продажу за двосторонніми договорами.

Завдяки цим рішенням НАЕК «Енергоатом» отримує додатковий гарантований ринок збуту виробленої електроенергії та можливості для поліпшення фінансового стану.

Крім того, зараз на погодженні заінтересованих органів влади перебуває проект постанови Уряду, яким впроваджується перехідна модель ПСО на ринку електроенергії перед запровадженням фінансового механізму ПСО.

За словами в.о. Міністра, документом буде передбачено, що Енергоатом отримає можливість продавати на ринку двосторонніх договорів до 40% електроенергії.

Така перехідна модель ПСО дасть можливість знизити профіцит на ринку «на добу наперед» і покращити фінансовий стан Енергоатома. Водночас, підприємство має зробити відповідні розрахунки та надати пропозиції щодо збалансування свого фінансового стану в умовах цієї моделі.

Джерело: Урядовий портал.