Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 05.08.2020

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів розпочало розробку нового Кодексу про надра

Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України у співпраці з фахівцями Проекту ЄС розпочато роботу над новою редакцією Кодексу про надра. Реєстрація законопроекту у Верховній Раді запланована вже до кінця цього року.

Реформа надрокористування входить до пріоритетів Уряду. Тому одне з першочергових завдань Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів — впровадити якісно нову державну політику у сфері надрокористування, що стимулюватиме збільшення обсягів власного видобутку корисних копалин, зменшення залежності України від імпорту енергоносіїв та залучення інвестицій у видобувну галузь. Кодекс стане уніфікованим документом, що закладе підґрунтя для раціонального використання енергетичних ресурсів, забезпечить прозорість та рівний доступ усіх суб’єктів господарювання до користування надрами, а також стимулюватиме зниження вартості енергоносіїв для громадян за рахунок нарощування видобутку корисних копалин.

Про це на засіданні поновленої робочої групи зі створення нового Кодексу про надра заявив перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Богдан Боруховський.

“Чинні регуляторні акти у сфері надрокористування — морально застарілі, містять корупційні норми та де-факто не вирішують проблеми галузі. Завдання, яке поставив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський — прискорити розробку нового Кодексу про надра, який запустить перезавантаження сфери надрокористування. До цього процесу ми залучили широке коло експертів та бізнес-спільноти”, – зауважив Богдан Боруховский.

Зазначимо, що розробка нового Кодексу про надра передбачена Указом Президента № 874/2019. Документ покликаний імплементувати Директиву ЄС № 94/22 та інше законодавство Європейського Союзу на виконання Угоди про Асоціацію.

Для розробки Кодексу було поновлено діяльність робочої групи при Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України як органу, відповідального за формування державної політики галузі.

До розробки Кодексу долучилась команда проекту “Новий кодекс України про надра”, що фінансується Європейським Союзом та впроваджується Консорціумом у складі експертів Projekt-Consult (Німеччина), MinPol (Австрія) та Офісу ефективного регулювання BRDO (Україна).

Джерело: Урядовий портал.