Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 23.06.2022

Місія ЄС перевірить готовність України приєднатися до міжнародних митних конвенцій

В Україні розпочала роботу фінальна оціночна місія ЄС щодо готовності участі країни у міжнародному застосуванні NCTS та приєднання до міжнародних митних конвенцій.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів у Фейсбуці.

«Розпочала роботу фінальна оціночна місія Генерального директорату з питань оподаткування та Митного союзу Європейської комісії (DG TAXUD), основним завданням якої є оцінка готовності України приєднатися до Конвенції про процедуру спільного транзиту та Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарам, а також застосовувати NCTS на міжнародному рівні», – йдеться в повідомленні.

Місія триватиме в онлайн форматі 23 та 24 червня 2022 року. Протягом двох днів експерти DG TAXUD планують оцінити прогрес України, досягнутий з часу проведення попередньої оціночної місії у листопаді 2021 року та проаналізувати виконання наданих раніше рекомендацій щодо застосування спільного транзиту (режиму спільного транзиту).

«Наша задача протягом двох днів продемонструвати готовність до міжнародного застосування процедури спільного транзиту та NCTS. Це надасть безперечну перевагу бізнесу для розвитку зовнішньо економічної діяльності та забезпечить можливість обміну митною інформацією з 35-ти країнами Європи», – повідомив заступник міністра фінансів України з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук.

Оцінка проводитиметься за ключовими напрямами функціонування NCTS та застосування режиму спільного транзиту. Україна має продемонструвати як законодавчо та організаційно застосовується режим спільного транзиту на національному рівні в нашій країні.

Зокрема, українською стороною буде представлено наступне:

  • застосування NCTS митницею відправлення, митницею призначення, та митницею транзиту (після приєднання до Конвенції);
  • склад та організацію роботи національної команди, що займається реалізацією проекту;
  • процеси взаємодії з питань спільного транзиту на різних рівнях;
  • роботу служби підтримки з питань спільного транзиту;
  • процедуру видачі фінансових гарантій фінансовими установами та застосування таких гарантій трейдерами.

Також під час роботи місії буде презентовано план ІТ безпеки функціонування NCTS в Україні, у тому числі, з урахуванням нових викликів, спричинених військовою агресією з боку Росії.

NCTS – це ІТ продукт, який дає можливість налагодити обмін інформацією про етапи митного оформлення товарів з використанням електронних повідомлень в режимі реального часу та підвищити ефективність використання системи аналізу ризиків.

Україна розпочала застосування NCTS з листопада 2020 – спочатку в пілотному режимі, а з 17 березня 2021 розпочато етап національного застосування NCTS. Для переходу до міжнародного застосування NCTS, Україна має приєднатися до Конвенції про процедуру спільного транзиту.

Як повідомлялося, Комітет Європейського парламенту з міжнародної торгівлі схвалив призупинення ввізних мит ЄС на українську продукцію на рік для підтримки економіки України.

 

www.ukrinform.ua