Результати моніторингу Асоціації виробників молока, який провели наприкінці січня 2024 року, свідчать про зростання цін на більшість молочних продуктів, які входять до споживчого кошика українців. Подешевшали тільки наступні продукти: молоко пастеризоване, йогурт питний та сир “Маасдам” вітчизняного виробництва. Ціни на йогурт ложковий та сир “Голландський” незначно змінилися, порівнюючи показники грудня, – повідомляє аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі.
Молоко пастеризоване жирністю 2,5% коштує 44,29 грн за кг, що на 67 коп. (-2%), менше, порівнюючи ціни попереднього місяця, і на 6,53 грн (+15%) більше, проти періоду минулого року. Найдешевшим в українських мережах є пастеризоване молоко “Кожен день”, яке в середньому коштує 29,56 грн за кг. Найдорожче молоко в мережах України – “Яготинське” в тетрапак, яке коштує 55,50 грн за кг.
Кефір жирністю 2,5% в різній тарі в середньому коштує 52,62 грн за кг, що на 70 коп. (+1%) більше ніж місяць тому й на 5,23 грн (+10%) дорожче ніж торік. Найдешевшим в супермаркетах є кефір брендів “Волошкове поле” і “Слов’яночка” у плівці, який коштує 36,56 грн за кг. Найвища ціна зафіксована на кефір виробництва “Молокія” у 250-грамових стаканах, який коштує 81,20 грн за кг.
Сметана жирністю 15% в різній тарі в середньому коштує 124,15 грн за кг, що на 1,22 грн (+1%) більше, порівнюючи попередній місяць. Проти минулого року сметана подорожчала на 14,09 грн (+11%). Найдешевша сметана в супермаркетах – лейблу “Ашан” у плівці, яка коштує 84,25 грн за кг. Найвища ціна зараз на сметану в стаканах “Президент”, яка коштує 153,03 грн за кг.
Середня ціна на йогурт питний в пластикових пляшках, плівці чи в картонних коробках становить 87,60 грн за кг, що на 22 коп. (-0,3%) менше ніж місяць тому й на 8,98 грн (+10%) більше ніж торік. В розрізі брендів, найвигідніша ціна на йогурт питний “РадиМо” у плівці – 56,75 грн за кг. Найдорожчий в Україні йогурт «Чудо» у 260-грамових пластикових пляшках – 114,53 грн за кг.
Йогурт в стаканах в середньому коштує 131,85 грн за кг. За останній місяць ціна на товар майже не змінилася, і виросла лише на 2 коп. (+0,02%). Однак за останній рік продукція подорожчала на 22,70 грн (+17%). Найнижча ціна була зафіксована на йогурт бренду “РадиМо” жирністю 2% – 72,40 грн за кг. Найдорожчим в Україні є ложковий йогурт “Волошкове поле” з наповнювачем без лактози, який коштує 198,30 грн за кг.
Середня ціна на сир кисломолочною жирністю 9% склала 214,65 грн за кг. Продукт подорожчав на 8,62 грн (+4%) порівнюючи попередній місяць, і виріс у ціні на 26,08 грн (+12%) порівняно з торішнім періодом. Найдешевший в українських супермаркетах – кисломолочний сир під лейблом “Ашан” у 200-грамовому пакуванні, який коштує 155,00 грн за кг. Найдорожчим є кисломолочний сир бренду “Президент” у 220-грамовому упакуванні – 309,05 грн за кг.
Вершкове масло жирністю від 72,5% до 73% вітчизняного виробництва в середньому коштує 390,22 грн за кг, що на 14,14 грн (+4%) дорожче ніж минулого місяця, і на 62,84 грн (+16%) дорожче ніж торік. Серед українських брендів найдешевша ціна на солодковершкове масло “Metro Chef” жирністю 73% – 255,80 грн за кг. Найнижчий цінник стоїть на солодковершкове масло “Хуторок” жирністю 73% виробництва “Рудь” – 507,50 грн.
Вершкове масло “Селянське” жирністю 72,5% виробництва компанії “Люстдорф” коштує 407,87 грн за кг, що на 4,28 грн (+1%) дорожче, порівяно з минулим місяцем. За рік ціна на цей продукт виросла на 89,30 грн (+22%). В середньому, брикет імпортного масла жирністю від 72,5% до 73% коштує 636,85 грн за кг, що на 56% дорожче масла “Люстдорф”.
Сир “Український” жирністю 50% в середньому коштує 438,23 грн за кг. Порівняно до попереднього місяця товар подорожчав на 5,37 грн (+1%) і на 51,85 грн (+12%) порівнюючи з минулим роком. Найнижча ціна на сир “Український” ваговий – 279,90 грн за кг, а найвища – на сир бренду “Шостка” – 582,96 грн за кг.
Сир “Голландський” жирністю 45% в середньому коштує 433,01 грн за кг. Порівняно з минулим місяцем, товар подорожчав на 1,66 грн (+0,4%), а проти минулого року сир подорожчав на 49,62 грн (+11%). Найнижча ціна на сир “Голландський” ваговий – 289 грн за кг, а найвища у компанії “Шостка” – 551,81 грн за кг.
Середня ціна на сир “Маасдам” жирністю 45% вітчизняного виробництва склала 508,39 грн за кг, що на 27 коп. (-0,1%) менше ніж місяць тому. Сир коштує на 17,40 грн (-3%) менше ніж торік. Серед вітчизняної продукції найдешевший сир виробництва “Гармонія смаку” – 260,20 грн за кг. Найдорожчий “Маасдам” продається під лейблом “Metro Chef” і коштує 899,33 грн за кг. Імпортний “Маасдам” в середньому вартує 544,61 грн за кг в українських супермаркетах, що на 7,12% дорожче ніж вітчизняний сир.
Сир “Гауда” жирністю 45% від українських компаній в середньому коштує 448,13 грн за кг, що на 25,56 грн (+6%) більше, порівняно з попереднім місяцем, і на 100,58 грн (+22%) дорожче ніж торік. Серед вітчизняної продукції найдешевший сир “Гауда Ostrowia” – 313,30 грн за кг. Найдорожча “Гауда” продається під лейблом “Ашан” і коштує 637,24 грн за кг. Імпортний сир “Гауда” в середньому коштує в Україні 388,78 грн за кг, що на 13% дешевше продукції українських сироварів. Сири брендів “Jager” та “Euromark” коштують від 314,50 до 319,80 грн за кг, і можуть скласти конкуренцію продукції українських переробників.
“Моцарела” жирністю 45% українського виробництва в середньому обходиться 433,15 грн за кг. Сир подорожчав на 16,76 грн (+4%) порівняно з попереднім місяцем. За останній рік “Моцарела” подорожчала на 141,37 грн. (+33%). Найдешевше коштує терта підплавлена “Моцарела” під лейблом “Метро” – 319,90 грн за кг. Найдорожчим серед українських брендів є “Organic Milk”, яка вартує 715,11 грн за кг. Імпортна “Моцарела” в середньому коштує 453,34 грн за кг, що на 5% дорожче продукції вітчизняних сироварів.
Георгій Кухалейшвілі зауважує, що січень був неоднозначним в плані цінових змін на молочну продукцію на полицях супермаркетів. З одного боку, помітне незначне підвищення цін до 1% на такі молочні продукти, як кефір, сметана, йогурт в стаканах, вершкове масло “Селянське” виробництва “Люстдорф”, сири “Український” та “Голландський”. Молоко пастеризоване жирністю 2%, сир “Маасдам” вітчизняного виробництва та йогурт питний навіть подешевшали.
З іншого боку, в січні виросли ціни на 4% і вище на вершкове масло інших вітчизняних брендів жирністю від 72,5% до 73%, на кисломолочний сир, а також на “Гауда” та “Моцарела” порівняно з груднем. Вірогідно подальше підвищення цін на кисломолочну продукцію, тверді та напівтверді сири й вершкове масло, оскільки проблема дефіциту молока-сировини в Україні нікуди не зникла. Попри те, що у 2023 році молочнотоварні ферми вийшли за обсягами надоїв на довоєнний рівень, їх потужності все одно не вистачає, щоб компенсувати різке скорочення виробництва молока. Крім того, подорожчало виробництво через зростання тарифів на електроенергію, паливо-мастильні матеріали, добрива, ветеринарні препарати, засоби захисту рослин, сільгосптехніку та комплектуючи. У 2023 році середньорічна ціна на молокосировину в Україні виросла на 14% порівняно до 2022 року, а молочні продукти в розрізі року в супермаркетах подорожчали на 10-15%.
avm-ua.org