Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 26.02.2024

На Одещині стартувала весняна посівна

Аграрії Одещини вже розпочали третю весняну посівну в умовах збройної агресії рф. Відповідно до структури посівних площ під урожай 2024 року необхідно посіяти 789,4 тис. га ярих сільськогосподарських культур.

Про це повідомили в Департаменті аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА.

Зокрема, планують посіяти:

  • 266 тис. га зернових;
  • 464,5 тис. га технічних;
  • 37,9 тис. га овоче-баштанних та картоплі;
  • 21 тис. га кормових.

Восени посіяли 862 тис. га озимих, з них:

  • 556,4 тис. га пшениці;
  • 172,2 тис. га ячменю;
  • 133,3 тис. га ріпаку.

Прогнозована структура посівних площ сільськогосподарських культур на 2024 рік передбачає зменшення посівів озимих культур, перш за все озимого ячменю та озимого ріпаку. Аномально посушлива осінь 2023 року не сприяла проведенню посівної кампанії в тих обсягах, що були заплановані. Як результат, були збільшені посіви ярих.

Щодо ситуації на посівах озимих, вона неоднозначна залежно від географічних зон області. На півночі області 90% посівів у доброму та задовільному стані й особливих хвилювань в аграріїв не викликає.

В центральних та південних районах області ситуація не така оптимістична, тут приблизно 50% посівів у доброму та задовільному стані, а інша половина сходів характеризується, як слабкі та зріджені.

Якщо цьогорічна весна буде прохолодною та затяжною, такі посіви, за умови проведення додаткових технологічних операцій по догляду за ними, можуть дати нормальний урожай.

Якщо ж, весна буде жаркою та посушливою не виключено, що частину площ доведеться пересівати. В цьому випадку зростуть посівні площі таких ярих культур, як соняшник, соя, льон олійний, кукурудза, просо та сорго.

Варто відзначити, що у 2024 році будуть збільшені, у порівнянні з минулим роком, посівні площі зернових, технічних, овочевих, баштанних та кормових культур.

Серед ярих зернових – ранні ярі: ячмінь, горох, пшениця та овес займуть 91,5 тис. га. Їх сівба фактично розпочалася. Користуючись теплою лютневою погодою, аграрії посіяли 7,5 тис. га ярого ячменю та 4,2 тис. га гороху.

У групі пізніх зернових до посіву підлягає 150 тис. га кукурудзи, 8 тис. га проса, 8 тис. га зернобобових (нут і сочевиця), 5 тис. га сорго та 2,5 тис. га рису.

Серед технічних культур найбільші посівні площі – 420 тис. га відведено під соняшник, 25,0 тис. га займе льон олійний, 6,5 тис. га соя.

 

agrotimes.ua