Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 20.11.2023

На світовому ринку феросплавів спостерігається зниження цін

Із загальної тенденції випадає Китай, де на внутрішньому ринку ціни на ферохром стабілізувалися на рівні $1158-1185/т

Глобальні виробники. Світовий ринок ферохрому залишався слабким протягом третього кварталу 2023 року, зауважив фінський виробник нержавіючої сталі Outokumpu. Після першого півріччя рівень запасів цієї продукції все ще був на відносно високому рівні на фоні уповільнення ринкової активності. Водночас ринок хромової руди залишався сильним, особливо в Китаї. Світове виробництво ферохрому скоротилося, тому пропозиція обмежена, а ціни залишаються на пристойному рівні.

Власне Outokumpu за підсумками третього кварталу наростив виробництво ферохрому на 6% кв./кв., до 125 тис. тонн, однак продажі цієї продукції у вказаний період скоротилися до €117 млн у порівнянні із €129 млн у попередньому кварталі.

Водночас сировинна компанія Glencore знизила прогнози щодо виробництва ферохрому за підсумками року після різкого падіння його виробництва за 9 місяців. У січні-вересні воно скоротилося на 21% р./р. – до 880 тис. тонн. Тож тепер компанія очікує, що у 2023 році цей показник складе 1,2 млн тонн.

Китай. За даними Національного бюро статистики, виробництво феросплавів у Китаї в жовтні 2023 року зросло на 11,2% у річному обчисленні та на 2% у порівнянні з попереднім місяцем – до 3,13 млн тонн.

Виробництво ферохрому в країні, повідомляє SMM, в жовтні поточного року збільшилось на 5,1% м./м. та на 53,2% р./р. – до 684, 5 тис. тонн. Попри слабше, ніж очікувалося, споживання нержавіючої сталі та чутки про скорочення виробництва, більшість виробників цієї продукції зберігали позитивний настрій, активно відвантажуючи її. Це разом із запуском нових виробничих потужностей у Внутрішній Монголії сприяло збільшенню виробництва.

У листопаді виробництво високовуглецевого ферохрому прогнозується на рівні 615,6 тис. тонн. Слабкий попит, падіння цін на нержавіючу сталь і скорочення виробництва на меткомбінатах призводять до зниження попиту на цю продукцію.

У середині листопада, за даними S&P Global, китайські внутрішні пропозиції на ферохром стабілізувалися на рівні 8,3-8,5 тис. юанів/т ($1158-1185). У трейдерів і виробників цієї продукції наразі менше запасів, і вони відчувають менший тиск з боку споживачів. Термін поставки поточних замовлень в основному припадає на кінець грудня, а період оплати – на наступний рік.

У той час як китайські виробники ферохрому утримували ціни на незмінному рівні, деякі зарубіжні постачальники були готові їх знизити – інколи пропозиції були нижчими, ніж на внутрішньому ринку Китаю.

Попит на ферохром у країні протягом 8-15 листопада залишався прохолодним, оскільки виробники нержавіючої сталі продовжували скорочувати виробництво.

Індія. Індійський ринок феросплавів минулого тижня був неактивним через свята та зниження попиту на внутрішньому та зовнішньому ринку, пише SteelMint. Зокрема, у країні впали ціни на силікомарганець – однією із причин називають відсутність попиту з боку меткомбінатів, оскільки ті мають достатні запаси цієї продукції на складах.

Ціни на феромарганець (HC70%) в Індії також знижувалися через падіння попиту на спеціальні сталі. Пропозиції в Райпурі та Дургапурі 17 листопада становили 63,2- 63,5 тис. індійських рупій/т exw, ($758,2-761,8), знизившись на 475 рупій у порівнянні з попереднім тижнем.

Ціни на індійський ферохром (HC 60%, Si:4%) наприкінці минулого тижня впали на 900 рупій/т у порівнянні з попереднім тижнем до 104,8 тис./т exw-Jajpur ($1257,3). Ринок ферохрому сповільнився, оскільки наближався святковий сезон.

Нагадаємо, що за підсумками січня-жовтня 2023 року Україна експортувала 334,01 тис. тонн феросплавів на $288,96 млн, що на 10,5% більше та 44% менше відповідно у річному обчисленні.

 

gmk.center