Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 25.10.2023

На високоолеїновий соняшник припадає близько 10% від посівної площі в Україні – експерт

На високоолеїновий соняшник припадає 7-10% від загальної посівної площі даної культури в Україні. Цей сегмент все ще вважається нішевим, але має великі перспективи. Таку оцінку озвучив генеральний директор «MAS Seeds-Україна» Сергій Тимошенко на ХХІ Міжнародній конференції «Fat&Oil Industry-2023», що проходить 23 жовтня у Львові.

«У довоєнні роки на піку посівні площі соняшнику в Україні сягали 6,5 млн га. У поточному році посіяли 5,3 млн га. Зниження зумовлено війною (окуповані території, військові дії, зруйнована або втрачена військова техніка, обстріли та заміновані території, високі ціни на добрива та енергоносії тощо). Високоолеїновий сегмент – здебільшого це 7-10% від загальної площі. Він ще вважається нішевим напрямком, але деякі виробники уже так не думають. В цьому році, за нашими оцінками, насіння було продано на 420 тис. га. Скільки зберуть з цієї площі високоолеїнового соняшнику – велике питання. Може бути 70%, а може і 50% від загальної кількості, бо брали деякі гібриди просто як високоврожайні. Є певна тенденція до зменшення, якщо порівняти з минулими роками, але це не так погано, тому що ми розуміємо, що це впливає на загальну ціну високоолеїнової олії», – розказав спікер.

Він додав, що на сьогодні Україна посідає друге місце у світі за виробництвом ВО соняшнику після Франції. У цьому році площі дещо зменшилися через зниження премії, але світовий попит на ВО олію перевищує виробництво.

«Світовий попит на ВО олію складає 2 млн тонн, а виробництво всього – 1,85 млн тонн. Тобто очікується дефіцит ВО олії – він почнеться з листопада-грудня. І це приведе до збільшення ціни. Зростання премії до її максимальних значень очікується до кінця 2024 року. Основний драйвер збільшення попиту на цю продукцію – галузь HoReCa», – уточнив спікер.

За прогнозами компанії, у наступному році Україна засіє соняшником близько 5,5 млн га, якщо окуповані території не буде повернуто.

Соняшник все ще залишається однією з найприбутковіших культур на ринку, підкреслив експерт.

«Давайте порівняємо… Ціна на соняшник Україна (EXW) – 250 EUR/т, ціна DAP Італія – 395 EUR/т. Навіть з урахуванням високої ціни логістики прибуток фермера зростає у випадку експорту авто в Італію в порівнянні з продажем з поля», – зауважив С. Тимошенко.

За його словами, фермери вагаються, сіяти чи ні ВО соняшник через нестабільність цього сегменту.

«Я вважаю, що краще – сіяти. У гіршому випадку ви зможете продати ВО соняшник як звичайний. Витрати на гектар однакові, але якщо буде премія – отримаєте додаткову маржу. Є дуже великі надії, що премія буде досить суттєва у поточному році», – вважає експерт.

 

www.apk-inform.com