Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 12.04.2021

На Запорізькій ТЕС завершується монтаж першої в Україні гігантської батарейки

Енергохолдинг Ріната Ахметова ДТЕК завершив монтаж і почав пусконалагоджувальні роботи на першій в Україні промислової системі накопичення енергії.

Компанія ДТЕК завершила монтаж першої в Україні промислової системи накопичення енергії (СНЕ) потужністю 1 МВт і ємністю 2.25 МВт⋅ч і перейшла до етапу пусконалагоджувальних робіт. Про це повідомив директор з інновацій ДТЕК Емануеле Вольпе.

СНЕ призначена для накопичення, зберігання та віддачі електроенергії в мережу, а також для підтримки функціонування енергосистеми з забезпеченням необхідної якості електроенергії. Це перший в Україні подібний проект, але СНЕ вже активно працюють в усьому світі – США, Великобританія, Австралія, Канада використовують такі системи для забезпечення стабільної якості електроенергії та енергетичної безпеки.

«Незважаючи на складнощі з логістикою, викликані пандемією, ДТЕК дотримується графіка: ми вже завершили монтаж батареї, підключили її до мережі і зараз проводимо пусконалагоджувальні роботи. Також спільно з одним з підрядників в цьому проекті, канадською компанією Sungrid, ми провели пробне тестування СНЕ», – сказав директор з інновацій ДТЕК Емануеле Вольпе.

СНЕ встановлена ​​в Енергодарі, на майданчику біля Запорізької ТЕС, оскільки там є вся необхідна інфраструктура для підключення її до мережі, а також кваліфікований персонал, який буде обслуговувати цю систему.

«Ми раді, що ДТЕК переймає найкращий світовий досвід. У Канаді ми використовуємо системи накопичення енергії вже п’ять років. У нашій компанії є багато пілотних і комерційних проектів як в Канаді, так і в різних штатах США. Мені дуже приємно бути причетним до запуску першої такої технології і в Україні », – сказав генеральний директор компанії Sungrid (Канада) Джеремі Герц.

За словами Е. Вольпе, за допомогою цього проекту ДТЕК не тільки дасть старт новому ринку накопичувачів енергії в Україні, а й внесе великий внесок в трансформацію енергетичної галузі країни в цілому. Однак для повноцінної участі СНЕ в енергетичному ринку України необхідно формування регуляторного середовища.

Нагадаємо, що в липні 2020 року ДТЕК підписав контракт з американською компанією Honeywell на поставку літій-іонної системи накопичення енергії потужністю 1 МВт і ємністю 2.25 МВт⋅ч.

 

metallurgprom.org