Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 18.03.2024

Нафта дорожчає після зростання на 4% минулого тижня

Ціни на нафту еталонних марок зростають у понеділок.

Незважаючи на незначне коригування вниз на торгах у п’ятницю, за підсумками всього минулого тижня сировина здорожчала приблизно на 4%, за даними Dow Jones Market Data.

«Найбурхливіша частина ралі ще попереду», – вважає старший ринковий аналітик FxPro Алекс Купцикевич, якого цитує MarketWatch.

Ціна травневих ф’ючерсів на сорт Brent на лондонській біржі ICE Futures за даними на 7:00 за київським часом становила $85,64 за барель, що на $0,3 (0,35%) вище за показник на закриття попередньої сесії. У п’ятницю ці контракти здешевшали на $0,08 (0,1%) – до $85,34 за барель.

Котирування ф’ючерсів на нафту WTI на квітень на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) вранці підвищилися на $0,35 (0,43%) – до $81,39 за барель. За підсумками минулої сесії ціна на ці контракти знизилася на $0,22 (0,3%) і становила $81,04 за барель.

Підвищуючий вплив на ринок мала зокрема новина про скорочення запасів нафти в США вперше за сім тижнів.

Також чинниками, що сприяють зростанню котирувань, є збереження геополітичної напруги на Близькому Сході, атаки українських дронів на російські НПЗ й продовження обмежень на видобуток країнами ОПЕК+, зазначають експерти.

Крім того, Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) підвищило прогноз попиту на 2024 рік на 200 тис. барелів на добу (б/д) – до 103,2 млн б/д. У результаті МЕА тепер очікує, що на глобальний ринок цього року чекає дефіцит обсягом близько 300 тис. б/д замість невеликого профіциту, що очікувався раніше, якщо обмеження ОПЕК+ збережуться.

 

enkorr.ua